Šampion Fuksa žertoval: Jsem teda olympijský vítěz, ne? Teď mě napadají jen sprostá slova

Martin Fuksa slaví

Kanoista Fuksa vybojoval v Paříži zlato

Nálada mezi českými sportovními fanoušky je po zisku druhé zlaté medaile na olympiádě v Paříži rázem mnohem veselejší. Kanoista Martin Fuksa je pobavil jak suverénním finálovým výkonem na vodním kanále ve Vaires-sur-Marne, tak i během následného rozhovoru. Při povídání pro Českou televizi zaujal už rozpustilou reakcí na první otázku: „Jsem teda olympijský vítěz, ne?“

Jen pár minut před tím prosvištěl kilometrovou tratí, jak kdyby měl pod svou kanoí schovaný motor, před soupeři si celou dobu udržoval fantastický náskok. Jakmile si ale Martin Fuksa stoupnul před kameru, nevypadal ani trochu zadýchaně.

Usmíval se, uvolněně žertoval.

ČTĚTE TAKÉ: Zklamání lezce Ondry. Ve finále obsadil až šesté místo, z Paříže se vrátí bez medaile

„Ty kráso, takových let čekání. A je to tady,“ zářil v povídání s Českou televizí. „Jsem teda olympijský vítěz, ne?“

31letý rodák z Nymburka má doma jedenáct zlatých medailí z mistrovství Evropy, po velkém úspěchu toužil i na minulých olympiádách. V Rio de Janeiru 2016 skončil na kilometrové trati C1 šestý, po diskvalifikaci jednoho ze soupeřů pátý. Na trati C1 200 m dojel devátý.

Na další olympiádě v Tokiu mu při závodě C1 na 1000 metrů patřilo 5. místo, v závodě C2 na 1000 metrů skončili s bratrem Petrem desátí.

Velká sláva tak přišla až teď.

A sympatie si pod Eiffelovou věží získal nejen svým výkonem, ale i bezprostředními slovy při rozhovoru.

„Povedlo se mi vyhrát suverénně. Poslední metry jsem si užíval pocit, že jedu v olympijském finále na prvním místě. Hmm, dreams come true,“ přepnul s úsměvem do angličtiny, když se chtěl zmínit o splněných snech. „Dál už mě napadají jen sprostá slova..."

Fuksovo pařížské tažení bylo od začátku až do konce hodné mistra. Už v semifinále vypadal, jako kdyby si jel svou vlastní ligu. Nikdo na něj neměl.

„Jestli jsem působil sebevědomě, tak přesně tak jsem to chtěl. Vítězové musí být sebevědomí," řekl. „Člověk z toho nemůže být posr... Už před olympiádou jsem cítil, že to může vyjít. A semifinále? Ty jo, bylo easy. Ušetřil jsem tolik sil, že jsem hned chtěl jet znova. Ty jo, dal jsem to. Před finále jsem si řekl, že když chci být nejlepší, musím to nahulit. Tak jsem to nahulil. Při jízdě jsem se jen jednou podíval kolem sebe a napadlo mě: ty kráso, oni tady nejsou. Nikdo se nechytal."

Česko má po jeho velkém pátku dohromady tři medaile. Druhou zlatou už před tím vybojoval tenisový pár Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč, bronzem příjemně překvapili šermíři.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Státní zástupce navrhne pro primátora Chomutova Hrabáče vazbu. Babiš chce jeho konec v ANO.

Tagy:
Olympiáda sport kanoistika Martin Fuksa LOH 2024