Polární záře ohromila Česko. Vidět byla i ve městech, krása vynikla až na fotkách

Nečekaně výrazná polární záře se v noci na pondělí objevila nad Českem, na tmavé obloze byla viditelná z celého Česka. Zemské magnetické pole bylo totiž narušené kvůli erupcím na slunci. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

ČHMÚ na možnost pozorování polární záře upozornil v neděli večer na sociálních sítích. Později zveřejnil několik snímků i animaci nezvyklého jevu nad Českem. „Polární záře je viditelná z celé ČR, ale spíše fotograficky. Nicméně i přes mobilní telefon se dá zachytit velmi dobře,“ uvedli meteorologové ke sdíleným fotografiím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko zasáhl déšť, ženou se i bouřky. Podívejte se na RADAR, jak bude u vás

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. V Česku to může být zhruba v rozmezí dvou až tří let. Letos byla ovšem v ČR viditelná již na konci února.

V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, ale v ČR jsou nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města. Ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny Jakub Rozehnal dříve uvedl, že v ČR se polární záře ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i dozelena.

„Zda jde opravdu o polární záři, se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem, někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ uvedl už dříve Rozehnal.

Tagy: