Jako po apokalypse. Satelitní snímky ukázaly osud Avdijivky, podívejte se na smutné srovnání

Společnost Maxar Technologies zveřejnila nové satelitní snímky ukrajinské Avdijivky, kterou v polovině února po dlouhotrvajícím obléhání dobyla ruská armáda. Zachycují, jak velké poškození město v Doněcké oblasti utrpělo.

Ukrajinská Avdijivka čelila útokům už od roku 2014. Až v polovině února letošního roku nad ní začaly vlát ruské vlajky. „Město je stoprocentně naše,“ oznámil dobytí velitel 1. Slavjanské brigády ruské armády přezdívaný Hermes.

K TÉMATU: Dobytí Avdijivky napomohla smršť klouzavých bomb, tvrdí analýza. Zbraň děsí Kyjev

Avdijivka dlouhotrvajícími boji samozřejmě utrpěla. Potvrzují to satelitní snímky vyobrazující západní čtvrť města, které 24. února 2024 zveřejnila společnost Maxar Technologies. Na fotografii z 16. října 2021 pořízené před ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu je vidět nevybombardované město plné stromů.

Snímek ze 17. února 2024 pak zachycuje, jak velké poškození Avdijivka utrpěla – jsou patrně zničené domy, přičemž z některých stoupá dým.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který přináší reportáže přímo z Ukrajiny, upozornil, že Rusové za dobytí města draze zaplatili. „Rusové sice obsadili několik kilometrů něčeho, co vypadá jako Hirošima po výbuchu, ale zaplatili za to ztrátou tisíců vojáků a stovek kusů bojové techniky,“ řekl Zrno. Dodal, že to jsou ztráty, které si dlouhodobě ani ruská armáda nemůže dovolit.

Rusové tvrdí, že po Avdijivce na tomto úseku fronty v Doněcké oblasti dobyli také vesnice Poběda u Marjinky a Lastočkyne. Ty se nacházejí jednotky kilometrů od Avdijivky.

Tagy:
Ukrajina Hirošima Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Maxar Technologies Hermès