Avdijivka je jako Hirošima po výbuchu, popsal reportér CNN Prima NEWS. Rusové postupují dál

Voják se kryje po útoku Rusů na město Avdijivka

Ruská ofenziva na Ukrajině

Ukrajinská Avdijivka je zcela v rukou ruské armády. Poslední opěrný bod Ukrajinců, tamní koksovna a chemička, padl. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z Ukrajiny popsal, že Avdijivka nyní vypadá jako Hirošima po výbuchu. Podle něj za území Rusové zaplatili vysokou cenu. Ruská armáda nyní zuřivě útočí na několika místech po celé frontě a stahuje tam desítky tisíc mužů.

Nad Avdijivkou vlají ruské vlajky. Město vzdorovalo útokům už od roku 2014. „Město je stoprocentně naše,“ řekl velitel 1. Slavjanské brigády ruské armády přezdívaný Hermes. Rusové město nyní odminovávají a přeskupují se. Zároveň se tlačí dál k okolním obcím, z nichž prchá nová vlna civilistů. „Nezbývá nám než odjet do Dnipra. Nechce se mi tam, protože ani tam není klid, ale jinam nemůžeme,“ popsala obyvatelka města Selydove Olena Osadčová.

K TÉMATU: Extrémní risk. U Avdijivky jsou největší elity Ukrajinců, videa ukazují krvavý ústup z pekla

Ruské jednotky mezitím postupují dál. „Už teď se nacházíme západně od Avdijivky, pohybujeme se směrem k vesnici Lastočkino,“ řekl Hermes. Podobná situace panuje podle Ukrajinců i u Bachmutu, Marjinky a také u Kupjansku na severu fronty. Na jih, kolem Robotyne, které Ukrajinci v létě lopotně dobývali, se prý stahuje na 50 tisíc ruských vojáků a také zde se pokouší prorazit frontu.

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z Ukrajiny popsal, že Rusové mají na řadě míst početní i materiální převahu. „Rusko může zmobilizovat více mužů než Ukrajina a tak je ruskému velení jedno, kolik jich při útoku zahyne,“ popsal Zrno.

Podotkl, že útočící armáda má obvykle větší ztráty než armáda, která se brání. „To se ukázalo i u Avdijivky, kde Rusové sice obsadili několik kilometrů něčeho, co vypadá jako Hirošima po výbuchu, ale zaplatili za to ztrátou tisíců mrtvých a stovek kusů bojové techniky,“ řekl Zrno. Dodal, že to jsou ztráty, které si dlouhodobě ani ruská armáda nemůže dovolit.

Rusové vědí, že Ukrajincům dochází dělostřelecká munice, což je i jeden z důvodů pádu Avdijivky. Podle odhadů ji Rusové při útocích denně vystřílejí až šestkrát více než Ukrajinci, kteří po ní stále volají. I o tom jednali v Bruselu ministři zahraničí zemí Evropské unie.

Tagy:
válka armáda Ukrajina výbuch Rusko Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace Avdijivka