Dobytí Avdijivky napomohla smršť klouzavých bomb, tvrdí analýza. Zbraň děsí Kyjev

Poprvé po dvou letech války začíná ruské letectvo přebírat iniciativu. Město Avdijivka padlo do rukou ruských sil za vydatné pomoci leteckých sil. Vyplývá to z analýzy amerického webu Forbes, podle kterého dělají Ukrajincům potíže především klouzavé bomby.

Do médií unikají další a další podrobnosti o pátečním ukrajinském ústupu z města Avdijivka, které armáda bránila dlouhé měsíce. Ústup z oblasti byl mnohem překotnější, než Ukrajina zpočátku uváděla. Vychází najevo, že za pádem města možná stálo ruské letectvo, které po dvou letech zřejmě přebírá v bojích iniciativu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hledají se nové cíle ruské armády. Analýza ukázala pět míst, kde se bude fronta hýbat

Válka na Ukrajině byla dlouhou dobu paradoxní v tom, že vzduchu nevládla ani jedna ze stran. Ruští piloti podnikali na začátku války četné údery, nakonec ale od výpadů upustili kvůli těžkým ztrátám. Se slábnutím ukrajinské protivzdušné obrany jsou ale ruské letecké útoky čím dál častější, popisuje analýza webu Forbes.

Zbraň, která děsí Kyjev

Rusové nyní drtí Ukrajince zbraní, kterou otestovali už v minulém roce, tvrdí analýza. Jedná se o takzvané klouzavé bomby, které pilotům umožňují zaměřit cíl ze vzdálenosti 40 kilometrů a poté se vypařit. To je vzdálenost, na kterou ukrajinská obrana může reagovat jen velmi omezeně. Bomba následně klouzavým pohybem klesne k cíli a exploduje, když je kolem zdánlivý klid.

„Klouzavá bomba KAB se rychle stala jednou z nejobávanějších ruských zbraní. Ukrajinští vojáci popisovali hrůzu, kterou jim naháněly obří tiché bomby vybuchující bez varování. A s dostatečnou explozivní silou, která svrhne budovy a rozmetá bunkry,“ popsal Forbes ničivost klouzavých bomb.

Ruští piloti prováděli minulý týden obří nálety na Avdijivku a využívali právě zmíněných bomb. Během dvou dnů svrhli ruské Suchoje na oblast neuvěřitelných 250 pum. Z Avdijivky zbyly trosky a Ukrajinci se museli stáhnout.

Institut pro studium války poznamenal, že to bylo zřejmě poprvé za celou válku, kdy sehrálo ruské letectvo tak významnou roli, která ovlivnila pozemní průlom.

Ruské nálety se ale neobešly bez ztrát. Na konci týdne sestřelili Ukrajinci hned několik ruských stíhacích bombardérů. Kyjev k tomu využil primárně raketový systém Patriot poskytnutý z USA.

Jenže zásoba Patriotů se povážlivě tenčí a s tím se snižuje schopnost ukrajinské obrany reagovat na hrozby, které přicházejí z nebe. USA navíc v blízké době zřejmě žádné další systémy nepošlou. Určitou záplatou mohou být stíhačky F-16.

Stíhačky se však budou muset probojovat kolem ruských stíhaček a přes ruskou protivzdušnou obranu, aby se dostaly k bombardérům, které shazují klouzavé bomby.

„Patrioty jsou nejlepší obranou Ukrajiny proti ruským klouzavým bombám. A při absenci Patriotů se Rusové bezpochyby pokusí zopakovat své úspěšné bombardování Avdijivky. Další ukrajinská města utrpí bouři ruských klouzavých bomb. Padnou další ukrajinská města,“ věští Forbes chmurnou budoucnost pro Ukrajinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústup z Avdijivky kryje elitní 3. útočná brigáda

Tagy: