Sazka Tour historicky poprvé i pro amatérské závodníky: Stále máte šanci se přihlásit

Cyklisté se zdraví

Sazka Tour Challenge - Stále máte možnost se přihlásit

4. srpna se v Česku odstartuje čtrnáctý ročník nejprestižnějšího cyklistického etapového závodu u nás, Sazka Tour. Zúčastní se ho dvaadvacet závodních týmů, mezi nimi i dva z World Tour - Team Bike Exchange - Jayco a BORA - hansgrohe. Organizátoři se snaží na trať dostat také tuzemské špičky, včetně aktuální jedničky Jana Hirta. Vůbec poprvé se ale jedné etapy závodu mohou zúčastnit i závodníci z řad amatérů. Mezi nimi bude například i moderátor Krimi zpráv Ondřej Pořízek.

Více než 714 kilometrů a maximální převýšení 2 910 metrů. To vše absolvované během pouhých čtyř dnů. To je letošní Sazka Tour, které se jede v Olomouckém a z části i v Moravskoslezském kraji.

Etapy Sazka Tour 2022

ETAPA 1, čtvrtek 4. 8.

(detail etapy)

Start:Uničov
Cíl: Prostějov

ETAPA 2, pátek 5. 8.

(detail etapy)

Start: Olomouc
Cíl: Pustevny

ETAPA 3, sobota 6. 8.

(detail etapy)

Start: Moravská Třebová
Cíl: Dlouhé Stráně

ETAPA 4, neděle 7. 8.

(detail etapy)

Start: Šumperk 
Cíl: Šternberk

Sazka Tour Challenge aneb Poprvé i pro cyklisty amatéry

Na start jedné z etap se letos mohou postavit i ti, kteří rádi jezdí na kole, ale do profesionálů mají daleko. Kdo se rád potrápí při jízdě v kopcích a snese poměrně silnou dávku bolesti, se může přihlásit a poměřit svoji zdatnost i odhodlání s ostatními na Dlouhých stráních. Část závodu otevřená i amatérům měří 12 kilometrů a převýšení má 800 metrů.

Závod Sazka tour Challenge na Dlouhých stráních pro hobby jezdce startuje v Loučné nad Desnou v pátek, 6. srpna v 11 hodin dopoledne. Počet účastníků z řad amatérů je sice omezený, stále je ale možné se hlásit.

Trénink a znalost trasy jsou zásadní

Bývalý profesionální cyklista a současný ředitel závodu Sazka Tour rozhodně všem amatérským cyklistům doporučuje před závodem trénink. „Je to opravdu otevřené všem, kteří mají rádi trošku trápení. A doporučuju minimálně jednou si ty Dlouhé Stráně projet, protože je to krásná trať a ty výhledy vlastně z té přečerpávací horní nádrže jsou jsou úchvatné,“ říká Leopold König.

Právě to udělal i jeden z účastníků, moderátor TV Prima Ondřej Pořízek. A jak sám přiznává, trať mu dala zabrat. „Hodně to bolelo,“ přiznává. Zároveň je ale potřeba říct, že když může, tráví Ondřej čas na kole rád, ačkoli to prý není zdaleka tolik kolik by rád. „Letos se mi moc nedaří. Mám nějakých 2000 km. Snažím se ale trénovat, abych tam neudělal Primě ostudu.“

Na krátký záznam z Ondřejovy tréninkové jízdy v Jeseníkách se můžete podívat níže:

Rozvržení sil jako taktika

Jak se říká, hlavní je nepřepálit start. A to zdůrazňuje i Leopold König. „Závodník by si měl rozvrhnout ty síly tak, aby stejné tempo mohl vydržet celou hodinu a nestalo se mu to, že někde v půlce kopce naprosto shoří a třeba tam ani nedojede,“ říká ředitel závodu s tím, že přílišná motivace může být spíš na škodu. Stejně jako nezdravé soupeření. „Já bych opravdu zvolil takovou tu taktiku časovky a rozvrhnul si síly postupně. Radši zrychlovat v průběhu kopce, než tam potom někde stát ve škarpě a prosit o pomoc. Ten kopec je opravdu těžký.“

Amatéři po boku legend z Tour de France nebo World tour

Na start Sazka Tour se postaví celkem 22 profesionálních týmů, jejichž závod mohou amatérští účastníci po svém dojezdu vidět. K vidění tam budou světové i české špičky.

„Z Čechů nejlepší český silničář aktuální Honza Hirt, který vyhrál etapu na Giru, pravděpodobně uvidíme i Simona Haitse, jehož bratr teď jede na Tour de France, on sám Tour de France několikrát absolvoval, takže velká jména světové cyklistiky.“

Sazka Tour začíná ve čtvrtek 4. 8. v Uničově a končí v neděli 7. 8. ve Šternberku. Jednotlivé závody můžete sledovat i online.

Tagy: