Schick poprvé českým fotbalistou roku. Mezi trenéry opět dominoval Trpišovský

Útočník Patrik Schick byl poprvé v kariéře zvolen nejlepším českým fotbalistou roku. Šestadvacetiletý kanonýr Leverkusenu v tradiční anketě Fotbalové asociace ČR s velkým náskokem porazil vítěze posledních dvou ročníků reprezentačního kapitána Tomáše Součka z West Hamu. Třetí skončil další hráč tohoto londýnského klubu obránce Vladimír Coufal. Mezi trenéry potřetí za sebou zvítězil slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Talentem roku byl zvolen sparťan Adam Karabec a nejlepší fotbalistkou se premiérově stala Andrea Stašková, která končí v Juventusu Turín. Po dvouleté odmlce způsobené koronavirovou pandemií se vyhlášení výsledků opět konalo na galavečeru v Praze.

V anketě rozhoduje fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a asociace. V anketě rozhoduje fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a asociace.

Klíčová opora reprezentace a krásný gól

Schick prožil mimořádně povedený minulý rok. Za reprezentaci nastoupil k 11 utkáním a připsal si v nich osm branek. Zazářil především na letním mistrovství Evropy, kde skóroval pětkrát a v tabulce kanonýrů skončil za vítězným Portugalcem Cristianem Ronaldem na druhém místě jen kvůli tomu, že neměl na kontě asistenci. V úvodním duelu na šampionátu ve Skotsku se blýskl nejhezčím gólem turnaje z rekordní vzdálenosti 49,7 metru. Reprezentaci pomohl k postupu do čtvrtfinále.

V bundeslize Schick vstřelil za minulý rok 21 branek, z toho 16 v podzimní části uplynulé sezony. V letošní jarní části, která se už do ankety nepočítala, přidal dalších osm gólů a v tabulce kanonýrů skončil druhý za Robertem Lewandowským z Bayernu Mnichov.

Schick je od roku 2000 po Davidu Lafatovi teprve druhým útočníkem, který anketu FAČR ovládl. Od hlasujících dostal nezvykle vysoký počet 949 bodů a o 258 bodů porazil obhájce prvenství Součka. Sedmadvacetiletý záložník neprožil tak mimořádný rok jako v předchozích dvou letech, vloni v březnu si ale za národní tým v utkání proti Estonsku připsal premiérový reprezentační hattrick.

O dalších 388 bodů níže skončil na třetím místě Součkův spoluhráč z West Hamu obránce Coufal. Všichni z první desítky startovali na loňském Euru. Nejlepší zástupce české ligy je na šesté pozici sparťanský ofenzivní univerzál Adam Hložek. Oproti předchozímu ročníku došlo v elitní desítce ke čtyřem změnám.

Dobiaš do Síně slávy

Trpišovský mezi trenéry navázal na vítězství z předchozích dvou let. Šestačtyřicetiletý kouč vloni na jaře se Slavií prošel do čtvrtfinále Evropské ligy a získal s ní třetí ligový titul po sobě. Letos Pražané nestačili na Plzeň a trofej neobhájili. Reprezentačnímu kouči Jaroslavu Šilhavému nestačil k prvenství v anketě ani postup do čtvrtfinále Eura, na Trpišovského ztratil 78 bodů. Třetí skončil Martin Svědík ze Slovácka.

Třetí místo z minulého ročníku vylepšil vítěz kategorie talent sparťan Adam Karabec. Osmnáctiletý ofenzivní záložník s velkým náskokem 271 bodů předčil druhého středopolaře Daniela Samka ze Slavie, třetí skončil útočník Tomáš Čvančara.

Po dvou druhých místech se mezi fotbalistkami dočkala vítězství útočnice Stašková, která opouští Juventus. Druhá skončila brankářka Barbora Votíková a až třetí příčkou musela vzít zavděk vítězka posledních tří ročníků Kateřina Svitková. Do Síně slávy byl uveden bývalý československý reprezentant a mistr Evropy z roku 1976 Karol Dobiaš. Premiérově byl vyhlášen eFotbalista roku, jímž se stal Jan „Emerickson“ Krupička.

Tagy:
anketa Tomáš Souček Patrik Schick Vladimír Coufal Adam Karabec Fotbalista roku Andrea Stašková West Ham United FC Juventus FC Fotbalová asociace České republiky Bayer 04 Leverkusen Karol Dobiaš