Schillerová k vládě: Chytáte kočku za ocas, ceny energií se utrhly ze řetězu. Je to chaos

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 16.10.2022

Ceny v Česku prudce rostou. Zářijová inflace se v meziročním vyjádření dostala na 18 procent. Nejvíce kvůli drahým energiím. „Všechno to přichází pozdě a je to obrovský chaos. Od února říkáme ‚pojďte zastropovat‘. My ale jen slyšíme, že je to populistické řešení,“ kritizovala vládu šéfka poslanců ANO Alena Schillerová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Meziroční srovnávání nám poroste ještě do konce roku. Pak už to nebude tak velké, jak vidíme dnes. Meziměsíční nárůst byl v září druhý nejnižší od začátku roku. Průměrné mzdy sice rostou, ale rostou o poznání méně než ceny,“ řekl v Partii ministr práce a sociálních věcí, šéf lidovců Marian Jurečka. Podle něho zaměstnanci mají dobrou příležitost přijít za zaměstnavateli a vyjednat si vyšší mzdy. Jurečka ale odmítl návrhy na razantní zvýšení minimální mzdy. „Je třeba najít rozumný sociální smír, jak zvyšovat mzdy,“ dodal s tím, že příliš rychlý růst mezd by mohl způsobit nárůst nezaměstnanosti.

„Pokud budeme atakovat dvacetiprocentní hranici, a to budeme, tak průměrná inflace bude přes 16 procent, to je dramatické číslo. Vidíme tady jen malinkaté zpomalení, což není nic, a nemám z toho radost,“ řekla Alena Schillerová. Zdůraznila, že Česko má stále velký benefit v podobě nejnižší nezaměstnanosti.

Řešení přicházejí pozdě

„To je i díky naší vládě,“ dodala s tím, že se však situace může ještě dramaticky změnit. Podle Schillerové je přitom pro firmy mnohem důležitější, že jim rostou ceny energií. „Vláda to neřeší a my to vládě vyčítáme,“ řekla bývalá ministryně financí.

„Já ty předpovědi (průmyslníků) beru velmi vážně. Zatím nemáme stoprocentně správně nastavená pravidla pro pomoc velkým firmám. Cítíme, že se ta pomoc musí dotáhnout do lepšího nastavení. Velká část kroků k pomoci se učinila, teď je třeba dořešit otázku plynu u těch velkých odběratelů,“ opáčil Marian Jurečka.

Podle něho se na celounijní úrovni schyluje k dohodě zastropování cen plynu. „Ano, je tady ještě některé parametry třeba dotáhnout. Musíme to dotáhnout od 1. ledna dál. Pro většinu firem je ale pomoc nastavená,“ dodal Marian Jurečka.

„My už to tady řešíme několikátou Partii. Všechno to přichází pozdě a je to obrovský chaos. Od února říkáme ‚pojďte zastropovat‘. My ale jen slyšíme, že je to populistické řešení,“ oponovala Alena Schillerová. Předsedkyně poslanců hnutí ANO zmínila, že by se ceny energií měly stropovat u výrobců. „Vláda ale místo toho nechala ceny utrhnout ze řetězu. Vláda teď chytá kočku za ocas, jak se říká lidově,“ dodala.

Inflace na 30letém maximu

Meziroční míra inflace dosáhla v září rovných 18 procent. Oproti srpnu se tempo růstu cen zvýšilo o 0,8 procentního bodu. Meziměsíční inflace dosáhla 0,8 procenta. Vyplývá to z dat, která 11. října zveřejnil Český statistický úřad.

Na zrychlení meziročního tempa zdražování měly největší vliv ceny zemního plynu. Ty se v porovnání s loňským zářím zvýšily o téměř 86 procent, meziměsíčně pak o 15,2 procenta. Výrazně vzrostla také cena elektřiny nebo tuhých paliv. Ceny pohonných hmot meziměsíčně o čtyři procenta klesly, v meziročním vyjádření ale byly o více než pětinu vyšší. O desítky procent zdražily rovněž některé potraviny, zejména mouka, drůbeží maso, máslo nebo mléko.

Do konce roku kolísání

„Poté, co se inflace začala zadýchávat, chytla druhý dech a opět zvýšila své tempo. Růst cen se projevuje hlavně na nezbytných položkách spotřebního koše, což bude zhoršovat finanční situaci v rodinách. Do vážných problémů se mohou dostávat hlavně sociálně nejslabší,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti BH Securities a poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera nás do konce letošního roku čeká v míře inflace spíše kolísání. „V říjnu inflaci patrně ovlivní úsporný tarif, který inflaci posune opět k nižším hodnotám. Čísla inflace tak budou do konce roku rozkolísaná z titulu metodických a administrativních změn a odhady tak budou poměrně obtížné. Pokles inflace pod 10procentní hranici nyní však čekáme až v polovině příštího roku,“ uvedl Seidler pro CNN Prima NEWS.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: