Scholz: Kontroly na hranicích s Německem budou trvat tak dlouho, jak to bude možné. I s Českem

Kontroly na německých hranicích budou podle kancléře Olafa Scholze pokračovat tak dlouho, jak jen to bude možné. Podle agentury DPA to předseda německé vlády řekl v pořadu RTL Direkt spezial, který se bude vysílat v úterý večer na stanici RTL. Německo od poloviny září kontroluje kvůli nelegální migraci už celou svou pozemní hranici, což podle kancléře působí "mnoho mrzutostí". Hranici s Českem kontroluje Německo od loňského října. "Budeme to dělat tak dlouho, jak jen to bude možné. A to bude velmi dlouho," řekl Scholz k hraničním kontrolám.

Německo od září 2015 kontroluje kvůli nelegální migraci hranici s Rakouskem. Loni v říjnu přistoupilo k zavedení kontrol také na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem, které jsou zatím platné do poloviny prosince.

ČTĚTE DÁL: Jak to bude s kontrolami na česko-německých hranicích? Mluvčí ministerstva popsal postup

Ministryně vnitra Nancy Faeserová na počátku září v době vyhrocené debaty o migrační politice oznámila, že od 16. září bude Německo kontrolovat celou svou pozemní hranici. Přibyly tedy kontroly na pomezí s Dánskem, Nizozemskem, Belgií a Lucemburskem. Hranici s Francií kontrolovali Němci od července kvůli olympiádě a následné paralympiádě, také tyto kontroly byly prodlouženy.

Proti zářijovému návrhu německé konzervativní opozice, aby se mnohem častěji migranti odmítali už na německých hranicích, se ostře ohradilo Rakousko či Polsko. Scholz následně oznámil, že bude o opatřeních v oblasti migrační a azylové politiky hovořit se šéfy vlád sousedních zemí. Záhy berlínský úřad vlády informoval o rozhovoru Scholze s polským premiérem Donaldem Tuskem.

Před týdnem Scholz telefonoval také s českým premiérem Petrem Fialou a podle prohlášení německé vlády se oba shodli, že výzvy, které představuje nelegální migrace a boj proti převaděčství, lze zvládnout jen společně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozivý útok v Německu: Dva žáci pobodali před školou učitele, ten bojuje o život

Tagy:
Německo migrace hranice rozhovor kontrola Olaf Scholz německý kancléř kontroly na hranicích