Schumacher měl vojenský přístup, lidem z něj padala brada, řekl Enge. Vylíčil i osobní setkání

jediný český pilot Formule 1 Tomáš Enge

Tomáš Enge a Tomáš Richtr k výročí nehody Michaela Schumachera

Michael Schumacher nás obešel na startovním roštu, každému podal ruku a nabádal, abychom závodili zodpovědně. Tak vzpomínal na první setkání s legendárním německým pilotem formule 1 jeho někdejší rival Tomáš Enge. První Čech v prestižním motoristickém seriálu, do něhož nakoukl na tři závody v roce 2001, ve vysílání CNN Prima NEWS ocenil Schumacherův „vojenský přístup k práci“.

Od těžké nehody na lyžích závodníka formule 1 Michaela Schumachera uplynulo už 10 let. Veřejnost o jeho zdravotním stavu příliš mnoho neví – rodina informace tají. Fanoušci tak spoléhají jen na většinou stručná a krátká vyjádření sportovcových nejbližších přátel.

K TÉMATU: Vrátí se někdy Schumacher zpět? Pouští mu formule, projel se i ve řvoucím sporťáku, píše Bild

V roce 2001 si na okruhu v italské Monze s legendárním německým jezdcem zazávodil i český pilot Tomáš Enge. K měření řidičských schopností přitom vůbec nemuselo dojít. Velká cena byla ohrožena, jelikož pouhých pět dní před ní – 11. září – došlo k teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září. „Nakonec se rozhodlo, že se pojede. Michael Schumacher byl jeden z těch, kteří se snažili domluvit pro tento závod výjimku – že by se v prvních dvou zatáčkách nepředjíždělo a jelo se podle časů v kvalifikaci,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS Enge.

Mezi závodníky se ale vyskytl jeden „rebel“, který s nápadem nesouhlasil. „Byl to Juan Pablo Montoya. Výjimka tak nebyla. Schumacher ale obešel všechny jezdce na startovním roštu včetně mě, podal nám ruku a říkal, abychom se hlavně chovali zodpovědně, ať se něco nestane,“ vzpomínal Enge. Žádné problémy tehdy nenastaly.

Schumacher byl podle něj představitelem generace, která zaváděla ve formuli 1 nový styl přípravy. „Proto dosáhl toho, čeho dosáhl. Sedm titulů mistra světa. Z jeho přístupu k práci mělo hodně lidí spadlou bradu a koukalo, jak tvrdě maká na fyzické i mentální kondici a jak pracuje s inženýry, aby z aut vypiplal ty nejlepší stroje. Byl to až vojenský přístup k práci,“ líčil Enge.

V italské Monze Enge debutoval a Schumacher to prý vnímal. „Tenkrát tam bylo 22 vozů. To není tolik, aby se nevědělo, když přijde někdo nový. Času bavit se s ostatními ale mnoho nebylo. Potěšilo mě ale, že s ním mám z té doby úžasnou fotku,“ pochlubil se,

Schumacher byl mistrem světa v letech 1994, 1995 a 2000 až 2004. Při lyžování ve francouzském Méribelu se 29. prosince 2013 těžce zranil a od té doby se na veřejnosti neobjevil. S manželkou Corinnou má vyučený automechanik dceru Ginu-Marii (26) a syna Micka (24). Ten se potatil, stal se mistrem Evropy formule 3 (2018) i šampionem seriálu formule 2 (2020), v letech 2021 a 2022 si v týmu Haas vyzkoušel i formuli 1. Také Schumacherův mladší bratr Ralf (48) propadl rychlým kolům a ve formuli 1 vyhrál šest velkých cen.

Tagy: