Schwarzenbergova rakev bude vystavena pro veřejnost. Rodina se vyjádřila i k pohřbu s poctami

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Rakev zesnulého bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora a hradního kancléře Karla Schwarzenberga bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v kostele maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze. Rodina přijala nabídku ústavních činitelů na možnost pohřbu se státními poctami. Uskuteční se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne, sdělil médiím asistent někdejšího ministra zahraničí Filip Šťastný.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Bylo mu 85 let. „Rodina s vděkem přijala a děkuje tímto za všechny kondolence a projevy soustrasti, uvedla na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední rozloučení se Schwarzenbergem. Halík prozradil datum i místo. Splní mu přání

Mši při posledním rozloučení bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík, řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz. Halík pro CNN Prima NEWS uvedl, že si Schwarzenberg přál poslední rozloučení v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Z kapacitních důvodů to však nebylo možné. Rodina zatím neoznámila místo posledního spočinutí bývalého ministra, spekuluje se o hrobkách schwarzenberského rodu, nejčastěji té u zámku Orlík.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. Podrobnostmi posledního rozloučení by se mohla ve středu zabývat vláda, řekl šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

V Černínském paláci, Poslanecké sněmovně, Senátu či Knihovně Václava Havla se mohou lidé o své vzpomínky na Schwarzenberga podělit v kondolenčních knihách. Poslanci uctili Schwarzenbergovu památku v úvodu úterní schůze minutou ticha.

Tagy: