Sdílená zóna je kříženec silnice a pěší zóny. Nové dopravní značky mohou budit rozpaky

Dopravní značení, které se jen tak nevidí, najdete v Milovicích u Prahy.

Silniční doprava projde velkými změnami. Během příštího roku nás čekají mimo proměny bodového systému také nové dopravní značky. Některé však mohou řidiče zmást, jak zaznělo ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nové dopravní značení schvalují experti. Jedná se například o „parkování pro sdílená vozidla“, „místa pro dobíjení elektromobilů a elektrokoloběžek“ či „vypouštění karavanu“. Na druhou stranu „upozornění k dodržování odstupu na dálnici“ vyvolává otazník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V autobuse na D1 našli vzkaz vyhrožující výbušninou. Byl odstaven, policie dálnici uzavřela

Obecně se říká, že by se vozidla od sebe měla držet v optimálním odstupu dvou vteřin. Podle dopravního experta Romana Budského jsou šipky fajn, ale otázkou zůstává, pro koho tam jsou. „Pojedu 80 km/h jako kamion a budu tam mít dvě šipky, nebo pojedu 130 km/h jako běžný osobák a budu mít taky dvě šipky?“ položil otázku Budský.

Zásadní novinkou je sdílená zóna. „Jedná se o místo, kde se potkávají všechny druhy dopravy. Nejsou tam žádná zásadní omezení,“ informoval CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka a poukázal na upozornění, že se blíží pěší zóna, kde se mohou mihnout automobily a tramvaje. Jedná se tedy o takzvaného křížence silnice a pěší zóny.

Praha má aktuálně 120 tisíc značek a kvůli současné dopravní situaci rostou dál. Některé však nemusí moc dávat smysl. Například „zákaz vjezdu, ve kterém máte přednost“ či „pozor na koně, co vypadají jako kráva“.

Podle experta Budského je zákonem dané, že by se měly značky používat v minimální potřebné míře. Dále dopravní psychologové uvedli, že řidiči při větší hustotě značek vnímají jen každou druhou značku. Redakce CNN Prima NEWS se proto rozhodla značky spočítat a dospěla k závěru, že na stometrové silnici v Praze náleží přibližně 17 značek. To vychází skoro na jednu značku vždy po šesti metrech.

Mohlo by vás zajímat, že značky si po svém asi vyložil mladík z Ústí nad Labem. Ten na skateboardu nesmyslně hazardoval před jedoucím autobusem.

Tagy:
silnice značka Praha Roman Budský František Jemelka dopravní značka značky Dálnice D1 pěší zóna silniční doprava