Končí dominance Andreje Babiše, zní z koalice PirSTAN. Se Spolu chce jednat už večer

Vít Rakušan

Vít Rakušan o volbách

S koalicí Spolu jsme připraveni jednat ještě v sobotu večer, když bude chtít. CNN Prima NEWS to řekl šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Končí dominance Andreje Babiše. Doba chaosu bude v nejbližší době za námi. Je to velký úspěch,“ komentoval výsledky voleb předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Úplně první emoce je radost. Vypadá to, že dvě demokratické koalice skutečně dají přes sto mandátů v Poslanecké sněmovně. Můžeme vytvořit úplně jinou vládu, než je ta současná. Velká gratulace koalici Spolu,“ sdělil Rakušan.

Šéf STAN přiznal, že čekal více hlasů. „Kdybych říkal, že jsme nečekali ani 20 procent, byla by to lež. Kdo se nepodívá za svými chybami, je nucen je opakovat. Ještě jednou velká gratulace koalici Spolu, a zároveň velká naděje, že to v České republice změníme,“ pokračoval Rakušan.

Jednání se Spolu bude hned

Zaznívají také hlasy, že STAN „vylezli“ po zádech Pirátů. „Rozhoduje volič za plentou. Obrovská dezinformační kampaň na Ivana Bartoše a celou jeho stranu jednou vstoupí do dějin politologie. Starostové zase nabídli nějaké regionálně známé osobnosti. Asi to při volbě naší koalice finálně převážilo, ale rozhodně bych tady nemluvil o nějaké nevraživosti mezi dvěma subjekty,“ má jasno předseda STAN.

„Chtěl bych poděkovat Ivanu Bartošovi. Táhl koalici, nebál se čelit útokům. Vždy byl týmový člověk, který se svých soupeřů nebál, s jednoduchou filozofií:⁠ Nemám se čeho bát. Nekradu a nelžu. To byla největší deviza naší spolupráce,“ řekl Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš má radost z toho, že koalice PirSTAN a Spolu budou mít ve Sněmovně většinu. „Končí dominance Andreje Babiše. Doba chaosu bude v nejbližší době za námi. Je to velký úspěch,“ uvedl Bartoš.

„Rádi bychom se hned, jakmile bude dopočítáno, kontaktovali s koalicí Spolu a domluvili si model dalšího vyjednávání. Pokud navrhnou jednání ještě dnes večer, jsme připraveni, pokud zítra, jsme také připraveni,“ uvedl šéf STAN.

Tagy: