Šedivý: Rozšíření konfliktu na Blízkém východě je otázkou času. Vliv mohou mít i vagnerovci

„Dříve nebo později tato situace vyeskaluje v nějaký rozsáhlejší konflikt,“ uvedl v souvislosti s válkou mezi Izraelem a hnutím Hamás bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Ve vysílání CNN Prima NEWS navíc upozornil, že pokud se potvrdí zprávy o plánovaném vyzbrojování Hizballáhu ze strany vagnerovců, vytvoří se ideální podmínky pro vstup této teroristické islámské organizace do konfliktu.

„Situace mezi Izraelem a hnutím Hamás je natolik vyhrocená, že nepředpokládám, že by Izraelci chtěli ustoupit dříve, než budou mít pod kontrolou velký úsek severní části Pásma Gazy a Hamás zlikvidují, nebo alespoň omezí jeho aktivity,“ sdělil Šedivý s tím, že konflikt bude nejspíše pokračovat i za cenu dalších ztrát na životech izraelských vojáků.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael „vyrábí“ více teroristů, než jich zabíjí. Na Hamás musí jinak, komentuje CNN

Šedivý také upozornil na možné riziko zapojení teroristické skupiny Hizballáh do konfliktu. Ta je podle experta velmi dobře vybavena a vycvičena. „Má hodně kvalitní zbraně, navíc je připravována Íránem. V posledních dnech Hamás vyzval Hizballáh, aby vstoupil do boje,“ podotkl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a dodal, že dříve nebo později situace stejně nejspíše vyeskaluje v nějaký rozsáhlejší konflikt.

Jako hodně špatný signál označil Šedivý také informace amerických tajných služeb, podle nichž Vagnerova skupina plánuje dodat Hizballáhu systém protivzdušné obrany. Podle informací deníku The Wall Street Journal by se konkrétně mělo jednat o systém Pancir-S1, tedy samohybný protiletadlový systém krátkého a středního dosahu.

„Kdyby k tomu došlo, vytvořilo by to Hizballáhu vhodné podmínky pro vstup do izraelsko-palestinského konfliktu, jelikož by se tak mohl bránit úderům Izraele,“ varoval Šedivý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael chystá revoluční houbovou bombu, v tunelech má její pěna vyvolat chaos. Jak funguje?

Tagy:
Blízký východ Hizballáh Jiří Šedivý izraelsko-palestinský konflikt Vagnerova skupina válka Izrael Palestina Hamás Pásmo Gazy