Kubek: Sto lidských životů za každý den váhání vlády. Ježíšek se už nechal očkovat

Každý den váhání bude stát život 100 lidí

Váhání vlády ohledně přechodu do pátého stupně systému PES bude každý den stát sto lidí život. V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS to řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Dále uvedl, že Ježíšek se už nechal naočkovat a může dětem přinést dárky. Navíc by se žáci měli před návratem do škol podle Kubka otestovat antigenními testy.

Vláda bude o možném přechodu do pátého stupně podle systému PES jednat ve středu. Podle Kubka to není včas. „Bohužel vláda nerespektuje svá vlastní opatření, protože protiepidemický systém nás do pátého stupně dávno řadí. Každý den váhání bude stát minimálně sto lidí život. V současnosti jsme se vrátili na úroveň první poloviny listopadu. Máme 82 tisíc aktivních případů,“ sdělil šéf České lékařské komory.

Kubek uvedl, že čím větší množství výjimek je, tím hůř se v nich lidé vyznají. Systém by výjimky mít neměl. „Mám pro všechny lidi dobrou zprávu: Ježíšek se nechal očkovat, šel jako první dobrovolník, takže může přinést dětem dárky. Ale my všichni ostatní musíme být opatrní, k sobě navzájem ohleduplní a musíme se vzájemným kontaktům co nejvíce vyhýbat,“ řekl.

Děti by se po návratu do škol měly nechat testovat

Podle prezidenta České lékařské komory by se děti měly nechat testovat antigenními testy, než přijdou do školy. „Ty testy by se měly minimálně jednou týdně opakovat, protože děti jsou ideálními přenašeči choroby,“ vysvětlil Kubek.

„Antigenní testy musíme využívat trošku racionálně. Tam, kde jsou velcí zaměstnavatelé, by měli být zaměstnanci testováni. Antigenní testy jsou skvělá věc. Já bych chtěl vyzvat všechny, kdo mohou, aby se nechali otestovat, ale prosím vás, nespoléhejte na to, že když jste dnes negativní, neznamená, že zítra, pozítří nemůžete být pozitivní a nemůžete někoho nakazit,“ dodal Kubek na závěr.

Tagy: