Svátky i silvestr v lockdownu. Vláda definitivně rozhodne ve středu, řekl Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Další informace bychom měli vědět ve středu

Zda se Česká republika přesune do 5. stupně systému PES, kdy je téměř vše zavřené, se rozhodne až ve středu. Pokud se data nezlepší, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude navrhovat, aby přísnější režim platil už od 25. prosince. Většinu svátků a silvestra by tak Češi prožili v tvrdém lockdownu.

„Navrhl jsem, aby na definitivní rozhodnutí, kdy dojde k přechodu do 5. stupně, došlo tuto středu. Pokud by na to data ukazovala, navrhoval bych přejít do pátého stupně k 25. prosinci,“ prohlásil na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády Blatný.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) s tímto postupem souhlasila i koaliční ČSSD. Šéf sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček původně zastával názor, aby vláda o případném zpřísnění rozhodla už v pondělí.

Stupeň číslo pět by byl podle Blatného striktní. Platilo by, že se budou moci prodávat pouze základní potraviny a léky, ostatní obchody by musely zavřít. Do školy by chodili jen prvňáci a druháci. Žádné výjimky by v 5. stupni podle Blatného nebyly.

V pátém stupni platí také povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách, MHD i na vybraných místech venku. Shromažďování je omezené na maximálně dvě osoby. Od 21:00 do 5:00 platí zákaz vycházení.

Vakcína přijde 26. prosince

Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že jedinou cestou, jak ze stávající situace ven, je vakcína. Babiš očekává, že v pondělí schválená vakcína dorazí do České republiky 26. prosince. Půjde o 9 750 dávek.

Očkovat by se tak mohlo začít 27. prosince. Česká republika má od firmy Pfizer objednány čtyři miliony dávek vakcíny pro dva miliony osob.

Přednost budou mít zdravotníci a hospitalizovaní senioři. Zájemci z řad veřejnosti se nebudou moci objednat dříve než v únoru. Objednávání by mělo fungovat podobně jako systém u testování.

Tagy: