Šéfkuchaři v Prostřenu: Ital Coizza má soutěživého ducha a Frič si servis užívá

Jako první vařil Zdeněk Pohlreich. Gianfranco Coizza se ukáže ve středu.

Prostřeno speciál

V pondělí jste na obrazovkách TV Prima mohli vidět premiérový díl Prostřeno! Speciál v čele se Zdeňkem Pohlreichem. V úterý nám své know-how prozradí šéfkuchař Václav Frič. Pod pokličku jsme ale nahlédli i šéfkuchaři italské kuchyně Gianfrancovi Coizzovi.

Pro špičkové kuchaře může být výzva vařit pro stejně tak kvalitní kolegy a profesionály ve svém oboru. Každý to ale vnímá jinak. „Je to náročné. Mezi námi je zdravá konkurence, je to soutěž, každý by chtěl vyhrát, ale je to inspirativní a super zážitek,“ projevil svoji soutěživou povahu Ital Coizza.

Je to strašidelný, jak se někde vaří...

Václav Frič to vzal za jiný konec. Nevařil jen pro své kolegy z oboru, ale i pro diváky u televizních obrazovek. „Spíš je to o tom ukázat, že to jde obyčejně a v pohodě. Ano, my máme restaurace a kdo jiný by měl ukázat, jak se dá vařit, je to strašidelný, jak se někde vaří,“ vysvětlil.

Celý týden budou v pořadu Prostřeno! vařit nejlepší šéfkuchaři Česka

Prostřeno! je tady a s ním tentokrát vymazlené rodinné i světové recepty. K plotně se v prvním týdnu premiérových dílů Prostřeno! postavili nejlepší šéfkuchaři Česka. Sice budou úřadovat ve své profesionální kuchyni, ale bez pomocného personálu. Takže se odhalí, kdo umí šéfovat, kdo makat, a kdo jen výhradně vydávat pokyny. Sledujte od 31. srpna v 17.40 na FTV Prima.

Mistr nejen české kuchyně své strávníky nechce přecpat k prasknutí a důraz klade na to, aby si jídlo člověk hlavně vychutnal. Strašákem jsou pro ně vrchovaté talíře. „Hlavně tam nandávají tuny, kopce jídla, nesmyslně. My se snažíme, aby se to dalo sníst. Člověk si to má užít, najíst se v pohodě.

Každý už někdy nejspíš zažil, že v některé restauraci jídlo jen splní účel a v některé jste naopak mile překvapeni z gastronomického zážitku. Podle italského kuchaře je to jednoduché. „Jsou dobří kuchaři a špatní kuchaři. Kuchaři, kteří to dělají od srdce a umí to, a pak kuchaři, kteří to dělají jen tak –⁠ a to je poznat,“ řekl Coizza.

Šéfkuchaři si ale společnost profíků a skvělý servis pochvalovali. „Užívám si to tím směrem, že konečně jdeš někam, sedneš si a kolegové ti navaří, obslouží tě a je to úplně úžasný. Vím, že tady nedostaneš prostě nic špatného,“ dodal spokojený Frič.

Interiér italské restaurace, kde se konala další hostina, má na svědomí šéfkuchařova manželka, známá fotografka a bytová designérka Anna Kovačič. Tu se Coizza údajně snažil sbalit hlavně přes jídlo. „Bylo to přes jídlo, ale doufám, že i trochu přes sexappeal,“ dodal vysmátý Ital.

Tagy: