
Vyšší výdaje na obranu? Postrádají smysl, míní Bednář. Podle Křečka je bezpečnost priorita
Kdo by nechtěl spojit skvělé lyžování s gurmánským zážitkem? Právě tuto kombinaci nabízí středisko Alta Badia v Jižním Tyrolsku. Vychvalované sjezdovky a speciality michelinských kuchařů vyrazil otestovat také štáb CNN Prima NEWS.
V neděli zemřel známý kuchař Pavel Pospíšil. Proslavil se mimo jiné tím, že jako první Čech získal prestižní michelinskou hvězdu. O jeho úmrtí informoval slovenský web Aktuality.sk. Objevil se také ve vánočním speciálu pořadu Ano, šéfe!
Vláda se chystá ve středu rozhodnout o zvýšení platů 846 300 pracovníků veřejných a státních služeb. Učitelům plánuje od ledna zvednout tarify o sedm procent, ostatním o 1400 korun. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení. Předpis upravuje i zaručené platy či některé příplatky. Do přidání by mělo příští rok putovat asi 24 miliard korun. Na navýšení tarifů o 1400 korun se kabinet dohodl začátkem října s odboráři. Předáci však s částkou spokojeni nebyli, požadovali přidání aspoň o 2200 korun. Hrozili protesty. Výhrady mají i některá ministerstva a kraje či organizace měst a obcí.
Známý šéfkuchař a zakladatel úspěšné sítě indických restaurací Shabir Hussain zemřel ve věku 56 let. Britský „Král kari“, jak se mu v gastronomii přezdívalo, prohrál boj s rakovinou, oznámila společnost Akbar's, u jejíhož vzniku stál. Všechny restaurace této sítě v reakci na smutnou zprávu zavřou a otevřou znovu až v pátek odpoledne. Informoval o tom web The Mirror.
V Česku vrcholí houbařské žně a lidé z lesů nosí plné košíky. Někdo houby zavařuje, jiný suší. Vyzkoušet ale můžete nový trend – lyofilizované houby, tedy sušení hub mrazem. Houby si zachovají svou barvu, chuť a hlavně obsah vitamínů. Navíc vydrží i několik let.
Rodina oblíbeného kuchaře Daniela Korduly, který v sobotu zemřel ve věku 60 let, na sociální síti Instagram zveřejnila parte. „Byl v klidu se svou rodinou,“ píše se v něm. Danny, jak jej znají televizní diváci, přes dva roky bojoval s rakovinou a během kulinářské show Česko na grilu podstupoval chemoterapii. Fanoušky si kromě svého grilovacího umu získal díky svému nezdolnému optimismu. Rodina ve smutečním oznámení zve na „Oslavu jeho života“, jež se uskuteční ve čtvrtek odpoledne od čtyř do osmi hodin ve Spolkovém domě v Ratíškovicích.
Ve věku 64 let zemřel oblíbený australsko-libanonský kuchař Greg Malouf. Proslavil se svou účastí v populární show MasterChef a popularizací blízkovýchodní kuchyně. Založil několik restaurací po celém světě, v Austrálii dělal šéfkuchaře v michelinské restauraci. Jeho smrt, která přišla jen pár let poté, co prodělal již druhou transplantaci srdce, potvrdil na sociálních sítích jeho kolega a bývalý porotce z MasterChefa George Calombaris.
Vařil pro prezidenta na Pražském hradě, pro vybíravé cizince v Obecním domě. Dnes je Vratislav Oehm spolumajitelem a kuchařem restaurace Karlínská HolKa, kterou chválí gurmáni i gastronomičtí experti. Pro časopis, jenž vyšel ke čtyřem rokům fungování CNN Prima NEWS, popisoval, kam se posouvají naše chutě nebo nad čím z české klasiky nejvíce kroutí hlavou Američané či Asiaté.
Divoké byliny jsou hitem nejen u profesionálních kuchařů, ale také u příznivců zdravé kuchyně. Nasbírat je lze v lese nebo na loukách, jsou sezónní a zadarmo. Vykouzlit z nich lze chutné pokrmy za minimální cenu i léčivé sirupy.
Projekt Těhotnej kuchař je částečně dílem pandemie covidu, kdy musel jeho autor Jaroslav Vajgl zavřít své provozovny a peníze mu postupně docházely. S vařením měl zkušenosti bohaté, ale s natáčením na sociální sítě žádné. Teď už jeho videorecepty s vtipným komentářem sleduje v součtu okolo 1,5 milionu lidí. Co práce Těhotnýho kuchaře obnáší a jakou největší chybu podle něj Češi při vaření dělají?
Známý kuchař Emanuele Ridi se pochlubil radostnou novinkou. Oženil se se svou dlouholetou partnerkou Sárou. Na Instagramu ukázal snímky z romantického obřadu, který se konal na italském ostrově Elba. Novomanželé okamžitě obdrželi gratulace od známých tváří českého showbyznysu.
Krevety „po třinecku“, losos, boloňské špagety, ale také řízek. To všechno jedli čeští hokejisté během mistrovství světa. Své recepty ve vysílání CNN Prima NEWS prozradil kuchař národního týmu Michal Kuczera.