Problém před olympiádou? Šampionka se obává špinavé Seiny. Zaplavu si v ní, slíbil Macron

Součástí závodu triatlonistek v Paříži v roce 2023 bylo i plavání v Seině

Seina není vhodná k plavání, říká olympijská vítězka

Seina není vhodná ke koupání. To prohlásila sama úřadující olympijská vítězka, dálková plavkyně z Brazílie Ana Marcela Cunhaová. Pařížská radnice ale dále trvá na tom, že řeka bude v době konání her způsobilá ke koupání. Starostka města i prezident Macron už oznámili, že se do Seiny v létě sami vrhnou.

Řeka Seina je pýchou Paříže, stejně jako třeba Eiffelova věž. Není tak divu, že má sehrát hlavní roli při konání letních olympijských her. Slavnostní zahajovací ceremoniál se odehraje právě na pařížském toku – na lodích. Má to být světová premiéra. A nejen to, i soutěže v dálkovém plavání nebo triatlonu se mají uskutečnit přímo v Seině. Pařížská starostka opakovaně ujišťuje, že kvalita vody v ní bude vyhovující. O tom ale není přesvědčená brazilská plavkyně.

ČTĚTE TAKÉ: Úředníkovi ukradli dopravní plány pro olympiádu v Paříži. Nejde o citlivá data, tvrdí prokuratura

„Mám obavy. Loni se kvůli stavu Seiny nekonala žádná testovací plavání, ale trvají na tom, aby se soutěže konaly tam. Potřebujete plán B pro případ, že by se nedalo plavat,“ řekla Ana Marcela Cunhaová pro deník Le Parisien

Paříž ale trvá na tom, že Seina i její přítok Marna budou ve formě. Pracuje se na tom už dlouhé měsíce. Úřady se snaží motivovat i obyvatele.

„To je přece normální, že řeku nebudeme špinit. Chceme, aby byla čistá. Když jsem byla mladá, tak jsme se v ní koupali,“ řekla jedna z obyvatelek francouzského hlavního města. Žádný ze 14 loňských vzorků však nedosáhl kvality vody požadované evropskými nařízeními. V létě byla dokonce zaznamenána koncentrace bakterií svědčící o fekální kontaminaci.

„Nechceme přece vymazat historii Seiny, víme, co pro Francouze znamená most Alexandra III., Eiffelovka, ale myslím, že zdraví atletů je přednější,“ dodala brazilská plavkyně. Sportovkyně se bojí, že by mohla po plavání v Seině i onemocnět. Starostka Paříže i prezident Macron si ale dále chystají plavky. „To víte, že se půjdu koupat. Už jsem to slíbil,“ řekl Macron podle britského deníku The Guardian.

„Užijeme si to společně, Paříž bude nádherná! Nikam v létě neodjíždějte, to by byla hloupost. To, co spolu zažijeme, bude absolutně nezapomenutelné,“ sdělila starostka Paříže Anne Hidalgová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zloba v Paříži kvůli plakátu k olympiádě: Z věže Invalidovny zmizel kříž. Proč? žasnou lidé

Tagy: