Na bezpečnost olympiády dohlídne AI, říká místostarostka Saint-Denis. Terorismu se nebojí

Francouzské Saint-Denis se připravuje na Olympijské hry.

Paříž se chystá na olympiádu

Nemám pocit, že by lidé měli strach z terorismu. Jsme zvyklí ukazovat obsah svých tašek téměř všude, je to součást naší národní bezpečnosti. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla Gwenaëlle Badufle-Douchez, místostarostka francouzského města Saint-Denis odpovědná za bezpečnost a prevenci. Právě v této příměstské oblasti se bude konat část disciplín Letních olympijských her v Paříži, na které se chystá kolem 15 milionů lidí. A Francie jako první země Evropské unie využije umělou inteligenci při zajišťování bezpečnosti

Setkáváme se na radnici v Saint-Denis. Proč bylo právě Saint-Denis vybráno jako místo, kde se bude konat část olympiády a kde bude i olympijská vesnice?
Na našem území se nachází Stade de France (největší francouzský stadion, pozn. red.), který pojme až 80 tisíc lidí. Hlavní myšlenkou při organizaci olympijských her tedy bylo využít sportoviště, která už existují, a částečně se vyhnout výstavbě nových. Právě na Stade de France se budou konat všechny atletické disciplíny a rugby 7. Kromě toho se využijí i naše bazény, kde se uskuteční plavecké disciplíny: synchronizované plavání a skoky do vody. Kromě toho zde ale byla také snaha, aby se olympiáda konala právě na našem území, proto, aby z něj mohli částečně profitovat i jeho obyvatelé. Zrekonstruovali jsme bazény, postavili jsme olympijskou vesnici. Ta po olympiádě poslouží jako komerční bydlení. Také stavíme lávku, která propojí Saint-Denis s dalšími městskými čtvrtěmi. Olympiáda tedy přispěje k celkovému urychlení rozvoje této městské části. Bereme to jako příležitost.

Jak byste popsala město Saint-Denis?
Je to velmi mladé město, kde 40 procent jeho obyvatel tvoří lidé mladší 35 let. Je také velmi aktivní, občané přicházejí s různými iniciativami, je tu mnoho různých sdružení, ať už kulturních či sportovních, najdete tu široký program různých podpůrných aktivit. Olympiáda k tomu také přispěla. Ale nezastírám, že jsou tu i problémy. Jsme městem, jehož úroveň chudoby je nad národním průměrem, je tu velká nezaměstnanost, problémy s nedůstojným bydlením. Na to se také nejvíce zaměřujeme a olympiáda může pomoct situaci zlepšit. Je to tedy rozvíjející se velké město v příměstské oblasti. Neměli bychom se ale stydět za to, že jiná města naší velikosti toho třeba dokážou víc.

Je Saint-Denis nebezpečné město?
Nemám ráda spojení „nebezpečné město“. Samozřejmě nebudu tvrdit, že tu nemáme problémy s kriminalitou, zejména bojujeme s pouličním prodejem psychotropních léků a obchodováním s drogami. To je třeba si přiznat, ale pracujeme na tom s policií. Problémy s kriminalitou má ale většina měst ve Francii. U nás jsou problémy s dětskou kriminalitou, kdy dochází ke střetům mezi různými gangy náctiletých. Ale i to se nám podařilo vylepšit díky naší bezpečnostní politice.

Jak tedy život vašich obyvatel ovlivní olympijské hry?
Část lidí to bere tak, že je třeba jet pryč. Ale my se snažíme to prezentovat jako příležitost. I když se třeba nedostanou na hlavní stadion, nebudou možná sledovat jednotlivé disciplíny... Vytvoříme fanouškovské zóny, založíme dva větší kluby, kde budou různé aktivity. Budou tu i doprovodné oslavy pro obyvatele, aby si tu atmosféru také trochu užili. A nevzdáme se ani tradiční každoroční městské slavnosti. Naším hlavním cílem je, aby se obyvatelé cítili pyšní na to, že mohou hostit Olympijské a paralympijské hry. A aby mohli jednou říct, že u toho byli.

A není vstupenka na olympiádu pro vaše obyvatele cenově nedostupná, když říkáte, že máte vyšší úroveň chudoby oproti státnímu průměru?
Ano, to máte pravdu, ale my jsme do toho šli s tím. Naši obyvatelé s tím počítají, ale spustíme pro ně vnitřní systém nákupu vstupenek. Také bychom chtěli, aby se zapojili mladí lidé. Paralympijské hry se budou konat v září, snažíme se tedy, aby se na ně mohli chodit dívat školy. Také usilujeme o to, aby se děti a náctiletí mohli podívat do Stade de France, je to pro ně velký zážitek. Často totiž narážíme na to, že sice žijí poblíž stadionu, ale nikdy nebyli uvnitř.

Přímo centrum Paříže bude během olympiády rozděleno do „bezpečnostních zón“ podle stupně rizika. Bude něco takového i tady?
Co se týče bezpečnosti, my se zaměříme především na oblast kolem Stade de France, tam budou nejpřísnější bezpečnostní opatření. Lidé, kteří v jeho okolí bydlí, se do domů dostanou jen s patřičnou akreditací a nebude tam ani jezdit MHD. Nesmíme ale zapomínat ani na zajištění každodenní bezpečnosti. Nemůžeme se zaměřit jen na olympiádu a nechat obyvatele napospas. A z toho důvodu nebudou mít bezpečnostní složky přes léto nárok na dovolenou. Po celém městě máme nainstalováno přes 450 kamer, a navíc budeme testovat nový systém kamerového záznamu s využitím umělé inteligence.

O co přesně jde?
Je to vlastně systém, který se nainstaluje do kamer a který lze naprogramovat s různými kritérii. To znamená, že se operátorovi podle určitého kritéria zobrazí požadovaný záběr bez toho, aniž by ho musel hledat dlouhé hodiny. Když tam tedy zadáme například „zobrazit pohyb davu“, automaticky nám to začne nabízet záběry z kamer, na nichž je vidět pohybující se dav. Ta kritéria mohou být různá, například si takto můžeme zobrazit i konkrétní auto zaparkované v určité oblasti nebo „pád na ulici“ v případě, že třeba někdo omdlí. Tento systém je tedy schopen podle tohoto kritéria automaticky zobrazit daný záběr bez toho, aniž by ho musel aktivně hledat.

A vy tento systém už běžně využíváte?
Je to poprvé, co něco takového využijeme. Spustit bychom to měli někdy v květnu. Neznamená to, že to nahradí operátory, samozřejmě se musí počítat i s určitou chybovostí, ale určitě nám to v lecčem ulehčí práci. Operátoři především nebudou muset sedět dlouhé hodiny, aby dohledali konkrétní záběr. To znamená, že i když nás policie požádá o nějaký záběr, my ho systému popíšeme a ten nám ho sám nabídne. Nečekáme, že se tím vše vyřeší. Někteří lidé si myslí, že tam jde naprogramovat cokoliv a že se tam budou moct lidé třídit podle barvy pleti, ale tak to není. Hlavní prioritou je bezpečnost lidí a zboží. Třeba pak zjistíme, že to nefungovalo tak dobře, nebylo to tak efektivní, ale chceme to vyzkoušet. Pomůže to třeba najít ztracené děti nebo odložená zavazadla.

Místní lidé nevypadali moc nadšeně, že už se tu přes rok tak masivně buduje. Prý je to únavné. Další tvrdili, že se vše rozhodně nestihne postavit včas a měli tím na mysli také olympijskou vesnici. Stíháte to?
Rozhodně. Je to připravené. Brzy by měla proběhnout oficiální inaugurace, tuším na přelomu února a března. V něčem máme trochu zpoždění, ale co se týče olympijského městečka, tak to je postavené. Samozřejmě je třeba ještě trochu vylepšit infrastrukturu, upravit exteriéry, ale máme ještě nějaký čas. Bylo praktické, že už jsme měli část sportovišť.

Údajně byli vyzváni také studenti, aby uvolnili koleje sportovcům. Je to pravda?
Ano, něco takového jsem slyšela, ale to není v mé správě. Samozřejmě jsou i iniciativy, které s konáním her nesouhlasí. Vždycky tu bude nějaká kritika, vždycky si někdo bude stěžovat, ale naposledy jsme měli olympiádu ve Francii před sto lety a měli bychom si ji užít.

Máte strach z potenciálního teroristického útoku?
Nemám pocit, že by lidé měli strach z potenciální hrozby teroristického útoku. Spíše mají obavy z toho, jak se budou moct pohybovat po městě. Riziky potenciální teroristické hrozby se zabývají statní bezpečnostní složky. Samozřejmě se bude nahlížet do tašek, ale na to jsme ve Francii zvyklí, to se děje zcela běžně, například při vstupu do velkých obchodních center nebo do škol. Věnuje se i zvýšená pozornost zapomenutým nebo podezřelým zavazadlům.

Čím si vysvětlujete, že lidé nemají strach z potenciálních teroristických hrozeb? Přece jen ve Francii za posledních deset let proběhlo několik velkých útoků na místech s vysokou koncentrací lidí.
Myslím, že je tu velká důvěra v policejní složky. Loni jsme zažili také mistrovství světa v rugby, které proběhlo výborně. V zásadě to bereme jako součást našeho života, že se tu někdy děly takové útoky, jako byl třeba ten v Bataclanu, kde zemřela spousta lidí. Ale v případě obyvatelů Saint-Denis nemám pocit, že by zde panovaly obavy z možného zvýšeného rizika teroristického útoku. Policie má bezpečnost na prvním místě a bude to pro ni hlavní téma i v případě zahajovacího ceremoniálu, který se bude konat v centru Paříže a zajistit bezpečnost tam bude poměrně oříšek. Ve Francii jsme ale zvyklí na „stav nebezpečí“, často je vyhlášený v případě nějaké hrozby ve veřejném prostoru, ať už je to v muzeích, ve školách, na univerzitě a podobně. Jsme opravdu zvyklí na bezpečnostní kontroly. Když jdete večer na fotbal, tak vás prohledají.

Zrovna bezpečnost na univerzitách je v Česku poměrně aktuálním tématem…
U nás se vždy nahlíží do tašek a batohů, když jdete na univerzitu. Je to součást toho, jak zajistit naši národní bezpečnost.

Tagy:
policie Francie Olympijské hry kriminalita teroristický útok olympijská vesnice Stade de France Saint-Denis Gwenaëlle Badufle-Douchez