Baxa, Wintr i Zemanová míří na Ústavní soud. Senát vyhověl všem návrhům prezidenta Pavla

Jednání Senátu o schválení nominantů na ústavní soudce

Baxa, Wintr i Zemanová míří na Ústavní soud

Senát nakonec vyhověl přání prezidenta Petra Pavla a odsouhlasil všechny tři kandidáty na ústavní soudce, které navrhl. Novými soudci se stanou někdejší předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Senátní ústavně-právní výbor přitom již dříve odmítl, aby se ústavními soudci stali Baxa a Zemanová a podpořil pouze profesora ústavního práva Jana Wintra.

Baxa získal v tajné volbě 63 ze 79 odevzdaných hlasů, Wintr 64 hlasů a Zemanová 59 hlasů. Byli prvními třemi kandidáty, které nominoval prezident Petr Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Bek: Chystám se zavést nové typy vysokých škol. Také ty střední se výrazně promění

„S potěšením se dozvídám, že Senát dnes výraznou většinou podpořil první trojici kandidátů na ústavní soudce. Podařilo se nám tak naplnit první díl naší společné ústavní odpovědnosti – zajistit plnohodnotné fungování Ústavního soudu,“ uvedl prezident s tím, že si váží veřejné diskuse, jež kolem nominací byla. Všichni tři kandidáti mají podle Pavla vynikající renomé. Jmenuje je v pondělí v 16:30.

Prezident senátorům vysvětlil svou nominaci u každého z nich, zároveň vyzdvihl jejich klady. Při svém středečním projevu v horní komoře zdůraznil, že jeho povinností je postupně vybírat kandidáty, kteří budou ochraňovat českou ústavnost, a to v situaci, kdy se jen do příštího června vymění dvě třetiny z 15 soudců. „Vaší ústavní odpovědností je posoudit, zda se mi to podařilo. Pokud ano, tak vyslovit souhlas s jejich jmenováním,“ řekl zákonodárcům Pavel.

Většina senátorů, kteří se do debaty před hlasováním zapojili, prezidentův výběr kandidátů ocenila. Nominace byly podle senátorky Miroslavy Němcové (ODS) promyšlené a kandidáti budou „těmi strážci Ústavy, jaké si přejeme mít“. K rozhodnutí ústavně-právního výboru senátorka uvedla, že důvody pro odmítnutí Baxy a Zemanové nebyly srozumitelně artikulovány, a proto vzbudily různé interpretace.

Prezident při výběru nominantů vycházel z návrhů více než dvacítky oslovených právnických institucí. Navržená jména posuzuje sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou, který je současně tajemníkem senátní ústavní komise. Politologové míní, že odmítnutí dvou kandidátů na ústavní soudce senátním ústavně-právním výborem je vzkazem prezidentovi, aby s nimi konzultoval už své nominace.

Hana Kordová Marvanová (ODS) odmítla vykládat nesouhlas výboru s Baxou a Zemanovou jako politický střet Hradu a Senátu a všem třem kandidátům popřála, aby získali senátní souhlas se jmenováním. Senátor STAN David Smoljak uvedl, že Ústavní soud nesmí uspokojovat poptávku politiků, „obzvláště ultrakonzervativních politiků“.

Tagy:
Petr Pavel senát Jan Kysela ústavní právo Jan Wintr Nejvyšší správní soud České republiky Soudcovská unie České republiky Josef Baxa Daniela Zemanová