Senior nepřežil požár domu na Prostějovsku. Hasiči ho našli na zahradě

Rozsáhlý požár rodinného domu likvidovali v úterý časně ráno hasiči v Držovicích u Prostějova. Při zásahu našli na zahradě domu mrtvého seniora. Cizí zavinění na jeho smrti však bylo vyloučeno, řekla mluvčí policie Miluše Zajícová. Oheň pohltil celý dům, ale i zaparkovaný automobil či přístavky, na místě jej likvidovalo devět jednotek hasičů. Škoda se pohybuje mezi pěti až deseti miliony korun, její výše se bude upřesňovat, doplnila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé z řad policie i hasičů.

Dům začal hořet před 2:00, při příjezdu hasičů již budova hořela celá, vyhlášen byl proto druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř. „Při příjezdu na místo a po prvotním průzkumu bylo zjištěno, že hoří dvoupodlažní budova, osobní automobil ve vjezdu a přilehlé zemědělské přístavky na ploše 30krát 50 metrů,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Do zásahu se zapojila i výšková technika a velkoobjemové cisterny.

Hasiči na zahradě domu našli člověka bez známek života. Podle policie šlo o téměř sedmdesátiletého muže, který měl k nemovitosti vztah. „Šetřením se nepotvrdilo, že by jeho úmrtí souviselo s požárem domu, vyloučeno však bylo cizí zavinění,“ řekla mluvčí policie Miluše Zajícová s tím, že byla u zemřelého nařízena soudní pitva.

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu během hodiny, zároveň se jim podařilo ochránit i okolní domy v ulici. Podle mluvčí hasičů šlo o náročný zásah. Hasiči požár zlikvidovali krátce před 7:00 a požářiště poté předali k dohledu místní dobrovolné jednotce.

Okolnosti a příčiny případu vyšetřují kriminalisté a vyšetřovatelé z řad hasičů. Během dopoledne místo požáru ohledal pes vycvičený na vyhledávání ohnisek požárů a akcelerantů. Příčina a okolnosti případu jsou v šetření, bližší informace by mohla policie podle mluvčí sdělit v příštích dnech.

Tagy:
policie Policie ČR požár dům Olomoucký kraj Hasičský záchranný sbor Prostějov okres Prostějov Držovice