Senzace na MS v lukostřelbě. Horáčková pro Česko získala zlato po 85 letech i místo na OH

Lukostřelkyně Marie Horáčková se senzačně stala mistryní světa. Na šampionátu v Berlíně už postupem do finále zajistila Česku účastnické místo na olympijských hrách v Paříži a v duelu o zlato pak porazila Mexičanku Alejandru Valenciaovou, bronzovou medailistku ze smíšené olympijské soutěže v Tokiu a dvanáctku světového žebříčku.

Pětadvacetiletá Horáčková v německé metropoli po sedmém místě v kvalifikaci porazila pět soupeřek a je teprve druhou českou světovou šampionkou v individuální soutěži v historii. Po 85 letech navázala na úspěch Františka Hadaše.

ČTĚTE TAKÉ: Nepustit Rusy na olympiádu by byla diskriminace. Své hodnoty si chraňme i ve válce, říká expert

Česká reprezentantka ovládla turnaj z pozice 42. lukostřelkyně světového žebříčku. V úterní kvalifikaci obsadila mezi 140 soutěžícími sedmé místo a díky tomu měla ve čtvrtečním play off v prvních dvou kolech volný los. Pak porazila 6:2 domácí Charline Schwarzovou, která na šampionátu byla členkou zlatého družstva a s týmem vybojovala i bronz na olympiádě v Tokiu, a Žanu Pintaričovou ze Slovinska (6:4).

Ve neděli ve čtvrtfinále deklasovala 6:0 reprezentantku korejské velmoci a světovou třináctku Lim Si-hjon a do finále postoupila po stejném výsledku přes japonskou soupeřku Nodu Sacukiovou. A podobně suverénní byla Horáčková už s jistotou olympijské kvóty i v souboji o zlato proti vítězce kvalifikace Valenciaové. Pátou ženu z olympijské soutěže v Tokiu, jež před dvěma lety byla v japonské metropoli třetí v mixu s Luisem Álvarezem, porazila 29:28, 28:27 a 29:27. Mexičanka získala stříbro po bronzu z týmové soutěže, třetí skončila Sacukiová po výhře nad Američankou Casey Kaufholdovou.

Horáčková se může těšit na druhou účast na OH. V Tokiu navázala na svoji maminku Barboru, která závodila na pekingské olympiádě. Při premiéře vypadla v prvním kole a obsadila 33. místo, letos skončila pátá na Evropských hrách v Krakově. Na MS bylo jejím maximem předloňské 17. místo.

Horáčková se stala první českou lukostřeleckou medailistkou na MS v samostatné české historii. Dosud poslední cenný kov získala v roce 1961 pro tehdejší Československo Božena Deptová, která skončila třetí v Oslu. V individuálních soutěžích na vrcholné akci to byl pro československou lukostřelbu tehdy devátý cenný kov, o jedinou zlatou se postaral Hadaš na šampionátu v Londýně v roce 1938.

Tagy:
Berlín Tokio soutěž Olympijské hry Paříž zlatá medaile Česko Marie Horáčková Letní olympijské hry 2021 sportovní kvalifikace