Seskok tří výsadkářů i bohoslužba v kostele. Česko si připomíná hrdinství parašutistů

Tři parašutisté seskočili v sobotu před 09:30 z vrtulníku z výšky 1000 metrů.

Seskok tří parašutistů z velitelství vzdušných sil české armády v pražských Zítkových sadech v sobotu dopoledne připomněl hrdiny operace Anthropoid. V hlavním městě tím započaly akce pro veřejnost odkazující na československé výsadkáře, kteří měli za druhé světové války za úkol odstranit zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V pravoslavném Chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se následně konala bohoslužba, které se účastnil i premiér Petr Fiala (ODS).

Tři parašutisté seskočili v sobotu před 9:30 z vrtulníku z výšky 1 000 metrů. Po pětisekundovém volném pádu roztáhli padáky a vlajky České republiky, Slovenska a Velké Británie. Po několika okamžicích doskočili zkušení výsadkáři na vyznačené místo v Zítkových sadech. Akce se účastnila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Za účasti politiků se následně od 10 hodin konala bohoslužba v kostele, v jehož kryptě gestapo před 80 lety našlo úkryt Kubiše, Gabčíka a spol. Někteří parašutisté padli po statečném boji s nacistickou přesilou, jiní zvolili dobrovolnou smrt. Lidé se pomodlili za „duše padlých vojáků, umučených členů protinacistického odboje i za všechny oběti heydrichiády“.

Bohoslužby si vyslechli a za parašutisty zapálili svíčky kromě Fialy a Černochové také například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministr kultury Martin Baxa (ODS), ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a další veřejní činitelé.

Heydrich zemřel v nemocnici 4. června

V kostele zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Parašutisté výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli Kubiš a Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zemřel na následky 4. června. Výsadkáři se dokázali skrývat dalších 14 dní.

Československá obec legionářská a Praha 2 za podpory ministerstva obrany také pořádají celodenní akci na Karlově náměstí, kde vznikne dobový vojenský tábor s prezentací výcviku a vybavení československých parašutistů a pozemních jednotek ve Spojeném království. Tábor bude otevřený od 9:30 do 19:00 hodin, po poledni bude k vidění série komentovaných ukázek.

Tagy: