Seznam bojovníků o Bílý dům se plní. Do hry naskočil i Trumpův viceprezident Pence

Republikánská kandidátka pro primární volby v USA, ze kterých vzejde zástupce strany pro prezidentské klání, začíná praskat ve švech – v pondělí 5. června do hry nastoupil i Mike Pence, někdejší viceprezident Donalda Trumpa. Oba se tak už na začátku příštího roku poprvé utkají o přízeň voličů.

Během Trumpova mandátu stál Pence celé čtyři roky ve stínu výstředního prezidenta, který na sebe strhával střídavě pozitivní i negativní pozornost. Viceprezident vydržel být Trumpovi věrný skoro až do samého konce mandátu. Všechno ale změnil 6. leden 2021, kdy došlo k útoku na Kapitol. Pence nikdy neodpustil Trumpovi, že povstání přiživil a dostatečně se proti němu neohradil. Kariéry dvou republikánů se tak rozdělily.

Teď se Trump a Pence postaví proti sobě. Republikánský exprezident oznámil kandidaturu už na konci minulého roku, Pence se ke stejnému kroku odhodlal  v pondělí 5. června, dva dny před svými 64. narozeninami, upozornil web NBC News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kiks při zahájení kampaně. DeSantis rozjel své tažení rozpačitě, Trump se mu vysmíval

Doplní tak dnes již velmi obsáhlou republikánskou kandidátku pro primární volby, které v USA začnou příští rok v březnu a budou pokračovat až do září. Občané všech států USA pak o novém prezidentovi rozhodnou v listopadu.

Jak teď vypadá republikánská kandidátka?

  • Donald Trump – Kontroverzní muž, který zastával mezi lety 2017 a 2021 funkci prezidenta USA, se chce do Bílého domu nastěhovat znovu. Ve volbách v roce 2020 prohrál s demokratem Joem Bidenem. Před politickou dráhou se proslavil jako podnikatel a televizní osobnost.

  • Ron DeSantis – Vrchní Trumpův sok, který je v současnosti guvernérem Floridy. Státu, který už ve dvou prezidentských volbách podržel Trumpa. DeSantis rozhodně nečeká na primární volby, vůči Trumpovi už se ohrazuje nyní. Dříve přitom patřil mezi jeho spojence a dodnes se s ním v mnoha názorech shoduje.

  • Mike Pence – Profiluje se jako tradiční konzervativec a protiváha populistického proudu v Republikánské straně, je zastáncem podporování Ukrajiny a odpůrce například práva na interrupci.

  • Nikki Haleyová – Prozatím jediná republikánka, která se chce dostat do Bílého domu. V minulosti pracovala jako velvyslankyně USA při OSN, byla také guvernérkou Jižní Karolíny.

  • Vivek Ramaswamy – Nejmladší kandidát do příštích amerických prezidentských voleb. Sedmatřicetiletý podnikatel a multimilionář se názorově vymezuje vůči progresivismu. Žádnou volenou funkci v minulosti neplnil.

  • Asa Hutchinson – Trumpův kritik a ostřílený politik, který po dvě funkční období sloužil Arkansasu jako guvernér.

  • Larry Elder – Politický komentátor a mediální osobnost. Kandidaturu oznámil v dubnu letošního roku.

  • Tim Scott – Podnikatel a politik, který v současnosti působí v Kongresu. Konkrétně jako senátor za Jižní Karolínu.

Jak teď vypadá kandidátka demokratů?

  • Joe Biden – Nejstarší prezident v dějinách USA se hodlá o úřad ucházet znovu. Mezi demokraty je v současnosti největším favoritem.

  • Marianne Williamsonová – Autorka spirituálně zaměřených knih a aktivistka. Kandidovala už do voleb v roce 2020.

  • Robert F. Kennedy junior – Synovec bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho. V minulosti patřil mezi výrazné odpůrce očkování proti koronaviru.

Tagy:
prezidentské volby Joe Biden volby Mike Pence Tim Scott USA Donald Trump Ron DeSantis Robert F. Kennedy Asa Hutchinson Larry Elder Marianne Williamsonová Nikki Haleyová Vivek Ramaswamy