Kiks při zahájení kampaně. DeSantis rozjel své tažení rozpačitě, Trump se mu vysmíval

Floridský guvernér Ron DeSantis ukončil prezidentskou kampaň.

Floridský guvernér Ron DeSantis na Twitteru oficiálně oznámil svoji kandidaturu na úřad amerického prezidenta. Sociální síť po jeho prohlášení nevydržela nápor uživatelů a zkolabovala. Zahajení kampaně tak začalo se zpožděním a sledovalo ho mnohem méně lidí. Rozpačitý start okamžitě využil k posměškům americký prezident Joe Biden i DeSantisův největší soupeř z řad republikánů, exprezident Donald Trump.

„Kandiduji na prezidenta Spojených států, abych vedl náš velký americký comeback. Víme, že naše země jde špatným směrem, vidíme to na vlastní oči a cítíme to v našich kostech.“ Těmito slovy oznámil svou kandidaturu DeSantis. Kontroverzní guvernér Floridy si Twitter vybral zejména kvůli jeho majiteli miliardáři Elonu Muskovi, který DeSantise v minulosti podpořil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další špatná zpráva pro Trumpa. Do boje o Bílý dům vstoupil i republikánský rival DeSantis

Start jeho kampaně nicméně nebyl zrovna nejšťastnější. Na platformu Twitter Spaces se přihlásilo přes 600 tisíc lidí, což server nevydržel a zkolaboval. Rozhovor, v němž DeSantis oznámil vstup do boje o Bílý dům začal tedy o více než 20 minut později a za přítomnosti pouze 160 tisíc posluchačů. Bez povšimnutí to nenechala americká média ani DeSantisovi soupeři. Biden na Twitteru zveřejnil odkaz pro finanční podporu své kampaně s ironickým komentářem: „Tento odkaz funguje.“

Trumpova reakce na jeho vlastní sociální síti TruthSocial byla podle očekávání mnohem expresivnější. „Můj červený knoflík je větší, lepší, silnější a funguje. Tvůj nefunguje (podle mého rozhovoru s Kim Čong-unem ze Severní Koreje, který se brzy stane mým přítelem!),“ napsal Trump. „Oznámení DeSatise na Twitteru je katastrofa. Celá jeho kampaň bude katastrofa. Sledujte,“ dodal Trump později.

DeSantis v posledních měsících vstoupil do povědomí Američanů hlavně v souvislosti se svojí konzervativní agendou a sporem se společností Disney. Ten vypukl kvůli zákonu, který zakázal učitelům veřejných škol přednášet dětem mladším devíti let o genderu a sexuální orientaci. Firma politika obvinila z diskriminace LGBT a oznámila, že hodlá finančně podpořit politiky, kteří se zasadí za zrušení tohoto nařízení. DeSantis obratem podepsal zákon, který zrušil společnosti Disney speciální postavení na Floridě a pohrozil jí, že v blízkosti zábavního parku nechá postavit vězení.

Žádné genderově neutrální toalety

Před svým vstupem do boje o Bílý dům DeSantis zintenzivnil svůj boj proti woke agendě. Guvernér využil poslední dny před koncem funkčního období ke schválení dalšího konzervativních balíčku zákonů, které shrnul pod motto „Florida nechá děti být dětmi.“ Nově přijatá legislativa například zakazuje nezletilým podstupovat chirurgickou nebo hormonální léčbu změny pohlaví. Jakékoliv léčebné postupy, které by vedly ke změně pohlaví dítěte zákon označuje „za trvalé mrzačení nezletilých.“ V případě porušení zákona může soud rozhodnout o odebrání dítěte rodičům.

Guvernér navíc podepsal zákon, který učitelům nedovoluje oslovovat studenty zájmeny, které neodpovídají jejich biologickému pohlaví. Současně rozšířil zákaz výuky o sexuální orientaci a genderové identitě až do osmé třídy střední školy, tedy do věku 14 let.

Státní univerzity působící na Floridě už také nebudou moci použít státní nebo federální finanční prostředky na propagaci, podporu nebo pokračování jakýchkoliv programů výuky, které obhajují diverzitu, inkluzi a prosazují politický nebo sociální aktivismus. Vzdělávací instituce a veřejné budovy budou mít nově rozděleny šatny a toalety pouze podle biologického pohlavní. Republikáni tím smetli ze stolu liberální iniciativu propagující genderově neutrální toalety.

Guvernér také všem soukromým zařízením provozující tzv. „živé vystoupení pro dospělé“ uložil povinnost nepřijímat mladistvé do osmnácti let. Cílem je podle republikánů zabránit nezletilým vidět sexuální obsah v takzvaných drag show. Proti zákonu se ihned ohradila řada klubů a restaurace Hamburger Mary’s v Orlandu zákon napadla u soudu. Podle jejího právníka zákon porušuje ústavní právo svobody projevu.

Guvernér navíc liberalizoval nařízení o držení zbraní. Floriďané tak nebudou muset od prvního července tohoto roku podstupovat bezpečnostní kurz ani prověrku k získání střelných zbraní. Nově přijatý zákon jim umožní nosit zbraně skrytě, bez povolení.

Válka na Ukrajině je jen „územní spor“

Floridský guvernér se zatím zdržel větších komentářů k zahraniční politice Spojených států. Stejně jako Trump nicméně zastává názor, že Spojené státy by měly nadále masivně investovat do armády, aby i nadále zůstaly světovou mocností. S Trumpem se zároveň shoduje, že by se jejich země neměla vojensky vměšovat do mezinárodních záležitostí.

Válka na Ukrajině je podle DeSantise pouze „územním sporem“ a obrana Ukrajiny podle něj není prioritou pro národní bezpečnost USA. Ruského prezidenta Vladimira Putina nicméně později označil za válečného zločince, který by měl nést za své činy odpovědnost. Je téměř jisté, že v případě výhry DeSantise nebo Trumpa by americké vojenské dodávky na Ukrajinu ubraly na intenzitě.

Největší hrozbou je Čína a Mexiko

Nejostřeji se DeSantis vymezil proti komunistické Číně, která podle něj pro USA představuje největší bezpečnostní riziko. V rámci boje proti čínským špionům schválil zákon, který zakazuje Číňanům, kteří nemají americké občanství koupi domů na Floridě. Zákon se vztahuje také na občany Kuby, Venezuely, Sýrie, Iránu, Ruska a Severní Koreje.

Další obrovské riziko představuje podle DeSantise nelegální migrace a přeshraniční obchod s drogami. Podobně jako Trump viní floridský guvernér hlavně Bidenovu administrativu a Mexiko. Na rozdíl od Trumpa však zastává vůči Mexiku i nelegálním migrantům ještě tvrdší postoje. V případě svého zvolení by neváhal dokonce ani uzavřít jižní hranici USA. „Neprodyšně uzavřeme hranici s Mexikem, abychom zabránili vstupu drog do země. Prosadím všechna nezbytná nařízení a celou věc konečně uzavřu,“ zdůraznil DeSantis.

Tento měsíc podepsal také zákon, který zpřísňuje omezení pro nelegální migranty pracující na Floridě. Většina firem musí podle nové legislativy ověřovat přistěhovalecké dokumenty při přijímání nových zaměstnanců. Zákon současně zneplatňuje mimostátní řidičské průkazy pro řidiče, kteří nemají americké občanství.

V preferencích zatím jasně vede Trump

DeSantisova protiimigrační a protigenderová politika se stala trnem v oku demokratů a řady neziskových organizací včetně NCAAP (Národní asociace pro povznesení barevných lidí). DeSantis bývá často svými kritiky označován za fašistu. Sázka na potírání woke agendy a brzké zrušení koronavirových opatření se mu nicméně minulý rok vyplatila. Ve třetím největším americkém státě vyhrál s náskokem 19 procent. DeSantis byl zároveň prvním republikánským politikem, jemuž se podařilo po dvaceti letech vyhrát v liberálním okrese Miami-Dade.

Přestože je jeho popularita mezi republikány vysoká, na Trumpa zatím stále nestačí. Podle průzkumu Fox News z 22. května si bývalý prezident udržuje v republikánském táboře stále jasné vedení. V primárkách by jej podpořilo až 53 procent voličů, zatímco DeSantise jen 20 procent. Trumpovi se dokonce podařilo navzdoy všem jeho posledním skandálům od února zvýšit náskok na DeSantise o 10 procent.

Průzkum RealClearPolitics, který se konal mezi 27. dubnem a 19. květnem, přisoudil Trumpovi podobný náskok s tím, že v primárkách by jej podpořilo až 55 procent republikánů, zatímco DeSantise jen 21 procent. Bývalý viceprezident Mike Pence by získal sotva pět procent hlasů.

Tagy: