Nová aplikace ukáže, kde si dát pozor na klíšťata. Jejich sezona právě vrcholí

Klíšťata jsou podle odborníků hladová a jejich sezona je právě na vrcholu. Vědci proto představili novinku, a to aplikaci s názvem Klíšťapka. Má předpovídat aktivitu klíšťat v přírodě a poradit, kterým místům se vyhnout.

Vysoká tráva, teplo a vlhko. To jsou ideální podmínky pro klíšťata. Nová aplikace ukáže, kde si dát pozor. „Je založená na sběru dat ze 150 výzkumných ploch. V roce 2021 a 2022 jsme celkem nasbírali téměř 30 tisíc klíšťat,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Zdeněk Vacek z České lesnické společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťová sezóna vrcholí a nakažených přibývá. Expert radí, jak správně parazita vytáhnout

Aplikace se dá jednoduše stáhnout do mobilního telefonu, ale jen do toho s Androidem. Klíšťapka pak snímá polohu telefonu a ukazuje možnost výskytu klíšťat v okolí. „Vidíme zelenou barvu, jakmile se ale oteplí, začne naskakovat červený stupeň. Tam bych doporučoval větší prevenci,“ popsal vývojář Jan Bartoška. „Pro vlastní potřeby si uživatelé mohou zaznamenávat do aplikace také čas a místo, když je klíště kousne,“ dodal Bartoška.

Aplikace předpoví i lymskou boreliózu

„Teď je chladné počasí a aktivita klesá. To příznivé období pro ně bude teplota vzduchu mezi 15 a 20 stupni a také, aby občas zapršelo,“ řekla z Národní referenční laboratoře Kateřina Kybicová. Zároveň aplikace dokáže předpovídat i riziko nákazy lymskou boreliózou. „V České republice jsou klíšťata málo infikovaná, lymskou boreliózu přenáší jenom každé desáté. To v městských parcích v Praze je situace opačná. V Praze přenáší boreliózu dokonce každé třetí klíště,“ doplnila Kybicová.

Aplikace zatím nezobrazuje všechny lesy v Česku. To by se ale v budoucnu mělo změnit. Vědci počítají s tím, že Klíšťapka bude poskytovat data i z dalších lokalit, například právě z městských parků.

Tagy: