Shiffrinová má šesté zlato z MS. Ledecká zvládla kombinaci v Cortině na osmém místě

Mikaela Shiffrinová vylepšila bronz ze super-G a na mistrovství světa v italské Cortině d'Ampezzo ovládla pondělní kombinaci. Celkově už tak získala šesté zlato ze světového šampionátu v kariéře. Ester Ledecká zvládla disciplínu skládající se ze superobřího slalomu a slalomu velmi dobře a skončila celkově osmá.

Ledecká byla po první části kombinace opět na své „oblíbené“ čtvrté pozici. Na stejném místě skončila se ztrátou pár setin vteřiny na pódium v super-G i sjezdu. Ve slalomu, který nepatří mezi silné stránky české závodnice, se sice pořadím propadla, ale stále zůstala v nejlepší desítce. Ze tří startů má tak potřetí během jednoho týdne jednociferné umístění. Jejím dosavadním nejlepším výsledkem na šampionátu bylo 15. místo ve švédském Aare před dvěma lety.

Nejlepší lyžařka všech dob

Královnou kombinace se stala Američanka Mikaela Shiffrinová, čímž v pouhých 25 letech vybojovala už šesté zlato z mistrovství světa. K tomu má další tři cenné kovy. Po super-G byla třetí, ale na zledovatělém svahu ve slalomu – ve kterém se stala olympijskou šampionkou na hrách v Pchjongčchangu – ztrátu dohnala.

Triumfem překonala rekordy. Zaprvé se odpoutala od krajana Teda Ligetyho, který vlastní pět prvenství z mistrovství světa. A vyhoupla se také nad jinou Američanku Lindsey Vonnovou, jež na šampionátech posbírala celkem osm medailí.

„Mikaela Shiffrinová potvrdila, že je nejlepší lyžařkou všech dob. V této kombinaci jí nahrálo to, jak byl postavený slalom, protože v něm sjezdařky neměly vůbec žádnou šanci na úspěch,“ uvedl pro německou televizi ARD expert Felix Neureuther. Povrch byl pro závodnice skutečně složitý – ze 30 lyžařek nedokončilo slalom hned 14. Některé nemilosrdná trať potrestala hned ve třetí brance po startu.

„Škoda, že to při slalomu nebylo vyrovnanější, protože se velmi rychle rozhodlo nejen o titulu, ale také o medailích. Problém je v tom, že do slalomu nemohly závodnice nastoupit v obráceném pořadí po super-G. Kdyby ty nejlepší z něj jely až na konci slalomu, bylo by to i pro diváky atraktivnější,“ dodal Neureuther s tím, že trať byla šitá na míru zejména ryzím slalomářkám.

Stříbro brala slovenská lyžařka Petra Vlhová, čímž obhájila počin z kombinace z předchozího šampionátu. Bronz pak připadl Švýcarce Michelle Gisinové.

Tagy:
Itálie Ester Ledecká sport Petra Vlhová Cortina d'Ampezzo kombinace MS v alpském lyžování 2021 Mikaela Shiffrinová Michelle Gisinová