Jak se lyžařská ikona Shiffrinová postila téměř ke zlatu. Po super-G chce dokonat dílo

Mikaela Shiffrinová pokazila medailovou radost českým fanouškům. Byla to právě americká fenomenální lyžařka, která v super-G na mistrovství světa v italské Cortině d'Ampezzo skončila o titěrných šest setin vteřiny na bronzové příčce před Ester Ledeckou. Shiffrinová sice byla úřadující šampionkou v superobřím slalomu, nicméně rychlostní disciplínu jela poprvé po dlouhých 382 dnech. Párkrát si zatrénovala a hned z toho byl osmý cenný kov ze světové akce.

„Mojí jedinou taktikou je jít si pro zlato,“ netajila jasné cíle před začátkem šampionátu v Cortině Shiffrinová. Mluvila ale zejména o točivějších disciplínách, slalomu nebo jeho obřím bratříčkovi, ve kterých startovala v dosavadním průběhu aktuální sezony Světového poháru. Super-G nebo sjezd nechávala více než rok ladem. A tak neměla v tomto směru žádná očekávání.

Loni na začátku února jí náhle zemřel otec a předčasně ukončila sezonu. Do té aktuální naskočila v úsporném závodním režimu.

Až na mistrovství světa se vrhla i do „druhotného“ rychlostního superobřího slalomu. Trénovala jen čtyři dny, ale i to jí stačilo k tomu, aby světu ukázala parádní jízdu. Je jí teprve 25 let, přesto mohla do svého životopisu zapsat už osmou medaili ze světového šampionátu. V italském středisku zajela ve čtvrtek třetí nejlepší čas. A nebýt zaváhání ve spodní části trati Olympia delle Tofane, mohla klidně obhájit zlato ze švédského Åre z roku 2019. Každopádně velký comeback.

„Jela jsem přesně tak, jak jsem si předsevzala. Samozřejmě až do okamžiku té chyby, kdy jsem udělala špatný pohyb. Ale přesto jsem zůstala třetí,“ popisovala svůj výkon na svahu pro německou televizi ARD Shiffrinová. „Věděla jsem, co mám dělat, jaká by měla být ideální stopa, ale ve finále se mi to nepodařilo úplně dobře,“ dodala se smíchem k okamžiku, který ji pravděpodobně stál nejvyšší příčku.

Zlatá medaile, kterou získala královna super-G v této sezoně Lara Gutová-Behramiová (v součtu se Světovým pohárem vyhrála posledních pět závodů v této disciplíně, pozn. red.), jí zůstala vinou chyby vzdálená 47 setin vteřiny. Škoda… „Ale je skoro neuvěřitelné získat bronz poté, co jsem rok nejela super-G. Ten závod mě bavil, užila jsem si ho. Jsem sice velmi šťastná, ale ne úplně spokojená, protože vítězství bylo velmi blízko,“ zmínila Shiffrinová.

Spánek i na lanovce

Ze svých úspěchů by mohla napsat román, ačkoliv jde stále o velmi mladou „spisovatelku“. Ve Světovém poháru debutovala už coby 15letá – i proto měla dost času stát se absolutní superstar svého sportu.

Vlastní dvě olympijská zlata (ze slalomu v Soči 2014 a z obřího slalomu v Pchjongčchangu 2018, pozn. red.), do toho stříbro z kombinace. Už 100krát stála na pódiu ve Světovém poháru, 68krát závod seriálu vyhrála. Třikrát pak ovládla jeho celkovou klasifikaci. V součtu se super-G v Cortině už vybojovala osm medailí z mistrovství světa, což zní víceméně neuvěřitelně, když Shiffrinová má na šampionátech ve všech disciplínách dohromady pouze deset startů.

Recept na megaúspěšnou kariéru? Příčin je hodně, ale hodí se zmínit, že Shiffrinová nedá dopustit na kvalitní a dlouhý spánek. Do postele ulehá v devět večer a budí se o deset hodin později. A kratšímu zdřímnutí pak neodolá v jakoukoliv denní dobu. Lyžařská šampionka jednou přiznala, že občas usíná i na lanovce, a dokonce už také se zavřenýma očima projela místo výstupu.

Teď se v kontextu šampionátu v Cortině hodí říct hlavně neusnout na vavřínech, protože nejsilnější disciplíny Shiffrinové – slalom a obří slalom – teprve přijdou. „Protože mám z posledního závodu dobrý pocit, na ty další se těším a hodně od nich očekávám. Hlavně od dalšího super-G v rámci superkombinace, protože na tomto kopci se mi jezdí dobře – a ještě mě to baví. No a věřím, že pokud by se mi superobří vyvedl, že bych pak dílo dokonala ve slalomu,“ uzavřela rodačka z města Vail ležícího ve státě Colorado.

Tagy:
Itálie Ester Ledecká alpské lyžování sport Cortina d'Ampezzo MS v alpském lyžování 2021 Mikaela Shiffrinová super-G Lara Gutová-Behramiová