Partner Molavcové ochrnul, napadl ho vzácný virus. Byla to bezmoc, šok a panika, říká herec

Herec a recitátor Alfréd Strejček v dobách, když byl ještě v plné síle.

Strejček

Herec, moderátor a recitátor Alfred Strejček slaví tento čtvrtek 81. narozeniny. Poslední roky bojuje s vzácnou nemocí, kvůli níž ochrnul a neobejde se bez pomoci druhých. Žije v sanatoriu, kde se mu dostává potřebné péče. Přestože mu lékaři nedávali moc šancí, svůj život si dokázal vybojovat.

Alfréd Strejček, muž s charismatickým hlasem, si sáhl až na pomyslné dno. Je tomu už pět let, co si večer, tak jako obvykle, šel zaběhat, v noci ho začalo brnět celé tělo a ráno už nebyl schopen pohybu.

Jak se následně ukázalo, jeho organismus napadl virus. Lékaři mu sdělili, že trpí chorobou zvanou Guillainův-Barrého syndrom (GBS), což je závažné onemocnění postihující nervovou soustavu. V Česku se s touto nemocí léčí momentálně necelá stovka pacientů. Strejčkův stav byl kritický. Několik měsíců nemohl pořádně dýchat, byl napojený na ventilátor bez možnosti dorozumívat se se svými nejbližšími.

„Byla to bezmoc. Ta realita byla složitá. Další ošklivý moment byl, že mi udělali do krku otvor, tracheostomii a já jsem nemohl vůbec mluvit. Tam jsem propadl šoku a panice, protože mluva je moje existence, to, co trošku umím a co mám rád. A najednou jsem nemohl vydat hlásku. Čtvrt roku to trvalo. Pak se to postupně začalo zlepšovat,“ svěřil se Alfred Strejček CNN Prima NEWS.

„Se Štěpánem Rakem, Jitkou Molavcovou a dalšími kumštýři jsme přitom měli domluvená vystoupení dlouho dopředu. Na rok vyplněný kalendář. A když se nějaké vystoupení blížilo, talk jsem říkal, no já už musím, vždyť já účinkuji, já tady nemůžu takhle ležet. Vystoupení se začala škrtat, škrtat, škrtat a nakonec v mém itineráři nezůstalo ani jedno, a já si uvědomil, že musím vyčkat, až se tohoto zbavím,“ dodal.

Jediný cíl – postavit se znovu na nohy

Když už se dostával z nejhoršího, přišla další rána. Nejdříve prodělal mozkovou mrtvici, embolii, zápal plic a nakonec těžký covid, kvůli kterému málem přišel o život. I přes všechny zdravotní problémy, kterého sužují se s nelehkým osudem rve více než statečně. Neztrácí optimismus a má jediný cíl, znovu se postavit na nohy a vrátit se ke své milované práci.

Každý den za odborné asistence pravidelně rehabilituje a z každého pokroku, který udělá, má obrovskou radost. Jeho zdravotní stav se ale bohužel výrazně nelepší. „V průběhu této nemoci si čím dál více vážím zázraku života. Největší oporou mi je rodina, Jitka (Molavcová, pozn. red), přátelé, co za mnou chodí, i ti, co mi pozdrav posílají zprostředkovaně. I to mě naplňuje silou,“ prozradil Alfréd Strejček.

První manželku mu zabila rakovina

Co se týče filmových rolí, nejvíce ho proslavila postava Plaváčka v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Jeho hlavním tvůrčím počinem byl Vivat Comenius, pořad o J. A. Komenském, který se hrál v pěti jazykových mutacích ve více než třiceti zemích světa. Rozhlasový archiv obsahuje více než tisícovku pořadů, na kterých se podílel.

Vyučoval také na Pražské konzervatoři jako profesor uměleckého přednesu a byl externím pedagogem rétoriky a komunikačních dovedností na Palackého univerzitě v Olomouci. Jeho manželkou byla atletka Jarmila Nygrýnová, která v roce 1999 zemřela na rakovinu. Má dvě milující dcery, které ho pravidelně navštěvují.

Tagy: