Bez Libušky ani ránu. Celoživotní lásku Abrhám potkal v divadle, tajně chodil na představení

V profesním životě patřili k hereckým hvězdám a před kamerou i v divadle ztvárnili řadu nezapomenutelných postav.

Josef Abrhám byl celý život oddaný nejenom herecké profesi, ale své i celoživotní lásce

Informace o smrti herce Josefa Abrháma v úterý zasáhla celé Česko. Celý život byl oddaný nejen herecké profesi, a to jak v divadle, tak před kamerou, ale také své celoživotní lásce – manželce Libuši Šafránkové. Ta zemřela loni v červnu.

Libušku Šafránkovou potkal Josef Abrhám v Činoherním klubu a získal si ji právě svými hereckými výkony. Libuše se tajně chodila dívat na představení, v nichž hrával, on zase na ta její.

„Člověk se po něm musel hodně dívat. Na jevišti bylo hodně rozložených postav, ale on to měl tak vymyšlený, že fascinoval tím, že moc nehrál, ale neustále vypadal, že si něco myslí a velmi to připoutávalo pozornost,“ vzpomínala Šafránková.

Jeho šarm na mladou herečku zapůsobil a oboustranná láska propukla naplno, přestože byl Josef Abrhám tehdy zadaný. Měl vztah se zpěvačkou Naďou Urbánkovou. Několik měsíců tak chodil s oběma. „Jak se tenkrát zamiloval do Libušky, pamatuji si to jako dneska, byl jsem u toho. Potkával jsem ho úplně bledého, jak chodil po refýži v takovém hacafraku, a pak jak hrál,“ popsal herec Jan Kačer.

Jaká byla nejlepší role Josefa Abrháma?

S manželkou měl neobyčejně láskyplný vztah a vždy ji podporoval. Třeba v případě, kdy byla teprve s ročním synem na mateřské dovolené a režisér Jiří Menzel jí nabídl roli v divadle. „Pepa, můj muž, mě překvapil tím, že řekl: ‚No to musíš. To je Menzel, to je pro tebe úplně nová záležitost. Ty musíš zjistit, kdo je to Menzel, a projít mu rukama,‘“ vyprávěla také Šafránková.

Manželé, kteří spolu byli 45 let, na sobě byli citově závislí a prý dokonce odmítali hrát odděleně. Účinkovali tak spolu v desítkách divadelních her, ve filmech i televizních inscenacích a kvůli hlasitému zkoušení textů si jejich sousedé prý často mysleli, že se hádají. Dvě zamilované duše oddělila až smrt Šafránkové v červnu 2021.

Tagy: