Britský král Karel III. chystá velké změny. Chce šetřit, krátká bude i jeho korunovace

Královská rodina čelí po smrti Alžběty II. velkým změnám. S nástupem nového krále Karla III. skončila řada dlouholetých tradic. Nová hlava státu chce šetřit a výrazně zlevnit chod monarchie. Podporu má i od královny manželky Camilly. Ta zrušila například posty dvorních dam, které pobíraly plat. Místo nich teď bude mít společnice a platit jim nebude nic.

Královská rodina přitom není pro Brity zas tolik nákladnou záležitostí. Jednoho britského občana stojí monarchie asi 65 pencí ročně, tedy přibližně 18 korun. Král Karel III. chce také postupně celou monarchii modernizovat. A to hlavně zevnitř. Na tom se nový král shodne i se svým následníkem, synem Williamem, který se hodlá všeho aktivně účastnit.

Je pravděpodobné, že změny začnou u samotných členů královské rodiny. Někteří se přestanou tolik ukazovat na veřejných akcích. Král by tam rád viděl jen jádro královské rodiny – sebe, Camillu a prince Williama s rodinou. Časem by se měl také zapojit George, nejstarší syn prince Williama.

Vztahy mezi královskou rodinou a princem Harrym s manželkou Meghan zůstávají stále velmi chladné. Nepřidává tomu ani fakt, že už příští týden vychází Harryho autobiografická kniha s názvem Spare. Vévoda se má v memoárech zabývat zejména vztahem se svým starším bratrem princem Williamem a podle britských médií si má stěžovat na to, že mu musel hrát „druhé housle“. Už po jejím vydání se tak předpokládá další propad zbytku vzájemných sympatií mezi vévody ze Sussexu a dalšími členy královské rodiny.

Rok 2023 ve znamení korunovace krále

Rok 2023 bude ale hlavně ve znamení korunovace nového krále Karla III., který si oficiálně nasadí korunu monarchy na hlavu 6. května. Obřad se bude konat ve Westminsterském opatství v Londýně.

S Karlem začíná nová éra, a proto i korunovace bude jiná něž ty předchozí. Celý obřad dostal kódové označení „Zlatá koule“ – potrvá asi hodinu, a bude tedy třikrát kratší než korunovace Alžběty II.

Co se ale určitě nezmění, bude vnímání královské rodiny britskou veřejností a obyvatel zemí Commonwealthu. Král zůstává symbolem a pilířem jejich životů. Bez ohledu na to, že konkrétně Karel III. bude národem možná méně milován než jeho matka Alžběta.

Tagy: