České celebrity o závažnosti boje o Hrad: Potřebujeme sjednotitele, zdůrazňuje Svěrák

Už za tři dny se otevřou volební místnosti a budeme volit nového prezidenta. Někteří lidé však svého favorita stále ještě nemají a jiní si ani nejsou jistí tím, zda k volbám vůbec chodit. Redakce Showtime se proto obrátila na veřejně známé osobnosti s dotazem, proč je podle nich důležité jít volit.

„Můžeme tím ovlivnit to, jak budeme žít my a naše děti,“ řekla v anketě CNN Prima NEWS herečka Dana Moráková. Stejného názoru je také její manžel, klavírista a skladatel Petr Malásek. „Je to výsada, které je potřeba si vážit,“ uvedl hudebník.

Herec a scénárista Zdeněk Svěrák zažil během svého života deset prezidentů. Kromě Tomáše Garyka Masaryka úplně všechny. Jak ale přiznal, rád měl pouze jednoho. „Jít k volbám je skoro občanskou povinností. Letos bych řekl, že je to zvlášť důležité i kvůli tomu, v jaké době žijeme,“ řekl redakci Showtime.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS přitom už dříve prozradil, komu dá svůj hlas. Nyní je prý rozhodnutý podpořit generála Petra Pavla. „Naše společnost je podobně jako společnost americká nebo britská rozštěpená na dva nesmiřitelné tábory a potřebuje sjednotitele. Potřebuje ho zvláště dnes, kdy čelíme tolika nebezpečím naráz,“ prohlásil Svěrák.

Že jsou ty letošní volby důležitější než předchozí, si myslí také zpěvák Xindl X. „Mám opravdu pocit, že se hraje o to, jestli naše země bude směřovat takzvaně na Západ, nebo na Východ,“ uvedl.

„Znám hodně lidí, co jsou negativní, ale přitom nemají ani tolik morální síly, aby přišli k té urně a hodili ten hlas. Považuji to za svou občanskou povinnost,“ sdělil chirurg Pavel Pafko. „Je důležité jít k volbám, abychom si zvolili někoho, kdo spojí náš národ a konečně uklidní vlny, které se šíří z Pražského hradu,“ řekl také herec Milan Šteindler. „Budeme rozhodovat o tom, kam bude směřovat naše země, kterou máme všichni rádi, nejméně dalších pět let,“ uvedl kardiochirurg Jan Pirk.

Podle herce Martina Dejdara je na každém z nás, zda k volbám půjde, nebo ne. Pokud však chce člověk vyjádřit svůj názor a podpořit něco, v co věří, neměl by podle něj otálet. „Moc bych si přál, aby mohly naše děti a vnuci jednou říkat, že jsou hrdí Češi. A to je ten důvod letošních voleb,“ uvedl herec Petr Štěpánek.

Tagy: