ANKETA: Zrůdnost z pekla, nebo dílo s nádechem božskosti? Králův portrét rozdělil společnost

První oficiální portrét Karla III. po korunovaci, který byl odhalen při příležitosti jednoho roku kralování, vyvolal smíšené reakce. Zatímco někteří obraz z dílny renomovaného umělce Jonathana Yea pochválili a hovořili i o nádechu božskosti, další ho tvrdě zkritizovali a přirovnávali ke zrůdnosti z pekla. Hlasujte v anketě, jak se líbí vám.

Obchodník s uměním Philip Mould označil nový ohnivě červený obraz britského monarchy za mimořádný. „Je to nejprogresivnější královský portrét za velmi dlouhou dobu. Zobrazuje kontinuitu, tajemství i nádech božskosti,“ citoval Moulda web Daily Mail.

Líbí se vám portrét britského monarchy Karla III.?

S kritikou naopak přišla moderátorka Lorraine Kellyová ve své talk show na britské stanici ITV. Dílo přirovnala k bráně do pekla. „Musím říct, že rozhodně nejsem fanouškem nového portrétu. Připadá mi, jako by se na mě Karel III. díval skrze pekelnou bránu. Nelíbí se mi. Možná změním názor, až ho uvidím na vlastní oči, ale zatím velké ne. Promiňte, Jonathane, vím, že jste s tím strávil celou věčnost,“ okomentovala Kellyová obraz podle webu The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Král Karel III. při léčbě rakoviny ztratil chuť. Monarcha to přiznal válečnému veteránu

Králův portrét byl odhalen v úterý v Buckinghamském paláci. Je téměř dva metry vysoký a v průběhu uplynulých tří let ho namaloval britský umělec Jonathan Yeo, informoval web ABC News. Monarcha, který si dílo objednal už v roce 2020, kdy byl ještě princem z Walesu, se pro ty účely s malířem třikrát sešel mezi lety 2021 až 2023.

Dílo má výrazné červené pozadí a Karla III. vyobrazuje v uniformě Velšské gardy, jejímž plukovníkem byl syn zesnulé Alžběty II. jmenován v roce 1975. Motýl nad panovníkovým ramenem malby představuje jeho proměnu v krále.

Zrůda v hlubinách pekla, píší lidé

Červený tón vzbudil silné reakce i mezi lidmi na sociálních sítích. „Je to krásné, oceňuji přestávku od tradičních portrétů,“ napsala jedna z uživatelek Instagramu k fotografii z odhalení obrazu. Králův portrét však schytal také velkou vlnu kritiky, upozornil deník Mirror.

„Co je to za zrůdnost v ohnivých hlubinách pekla? Ohlašuje snad král Karel III., že je Antikrist?“ zamyslel se další z komentujících. „Vypadá to, jako by se koupal v krvi,“ zaznělo dále.

Fanoušci si budou moci prohlédnout obraz po dobu jednoho měsíce od 16. května do 14. června v galerii Philipa Moulda v Londýně, poté bude vystaven v londýnské historické budově Draper's Hall.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel III. byl otevřený, Kate vyvolala negaci. Expertka zhodnotila přístup královské rodiny

Tagy: