Dalibor Janda slaví kulatiny: Gott ho zklamal, miliony měl už za totality. Řešil ale i tragédii

Zpěvák Dalibor Janda slaví 70. narozeniny. Vzpomínat může na krásná i velmi smutná období. Třikrát vyhrál Zlatého slavíka, což mu nemohl zapomenout ani sám Karel Gott. Jeho honoráře už za totality dosahovaly pohádkových částek. Oproti tomu ale musel například hledat cestu, jak se vyrovnat s tragickou smrtí syna, jenž spáchal sebevraždu.

Příjmy zpěváka Dalibora Jandy už za totality dosahovaly milionů korun. Veřejně o nich promluvil v létě 1989 dokonce generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš. „No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další. Ne 600 tisíc, milion, dva miliony berou. Jandové a jiní... Každý rok,“ líčil ve svém plamenném projevu komunistický pohlavár.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dalibor Janda se ostře pustil do kolegů: Jsou ubožáci

Daliborovi to tehdy moc nepomohlo a od některých lidí čelil velké závisti. Dnes už ho proslulý Jakešův výrok nechává ledově klidným. „S odstupem let už to beru spíše s humorem. Nikdy se mi nesnilo o tom, že já, kluk z Drahotuš na Moravě, vyučený strojní zámečník, si budu vydělávat vlastními písničkami takové peníze, které, když to řeknu s trochou nadsázky, mě zajistí na důchod,“ svěřil se zpěvák CNN Prima NEWS.

Peníze neuměl ani spočítat

V té době míval pravidelně 25 koncertů za měsíc, tedy 300 za rok a jeho honorář činil 600 korun za jedno vystoupení. Sečteno, podtrženo – za živé hraní měsíčně inkasoval 15 tisíc korun, tedy 180 tisíc korun za rok. To však nebyly jediné příjmy. Díky tomu, že si hudbu ke svým písničkám skládal sám, peníze mu chodily také z Ochranného svazu autorského (OSA).

„Tehdy se prodávaly statisíce mých desek. Když mi poprvé z OSA poslali peníze, koukal jsem na ty nuly a neuměl jsem to ani spočítat. Strašně horentní sumy. Tři dny na to mi přišel dopis z ÚV, abych polovinu těch peněz vrátil státu. Najal jsem si právníka, odpověděli jsme, že se za ty peníze chci dál hudebně vzdělávat, postavit si studio... Pak už se nikdo neozval,“ prozradil Dalibor.

Karel Gott ho zklamal

Největší popularitu Dalibor Janda zažil na konci osmdesátých let, kdy se stal třikrát po sobě Zlatým slavíkem. Z trůnu vystrnadil Karla Gotta, který to nesl velmi nelibě. „Všichni, kdo jsme ty slavíky tenkrát vyhráli a přerušili jeho kralování, jsme měli pocit, že on si myslel, že to musí mít napořád. Tenkrát bývalo zvykem, že kdo se v kategorii zpěvák, zpěvačka a skupiny umístil na prvních třech místech, všichni společně jezdívali turné po Československu. Karel Gott, když nevyhrál a skončil druhý nebo třetí, tak se vždycky omluvil a nikdy nepřijel. To jsme mu s Mirem Žbirkou nebo Peterem Nagy trochu vyčítali. Přišlo nám to smutné a mrzelo nás to,“ popsal Dalibor Janda.

Smrt syna mu někteří přáli

Za slávu ale zaplatil krutou daň. Jeho syn Dalibor v pouhých jednadvaceti letech dobrovolně ukončil svůj život skokem z Nuselského mostu. Letos v lednu od tragické události uplynulo smutných 20 let. „Pídil jsem se potom, proč to udělal, ptal se jeho kamarádů. Nic jsem se nedozvěděl. Policie mu chtěla pomoci, aby to neudělal, v tu chvíli vyřkl slova, že jestli si myslí, že táta nemá na jeho pohřeb, tak jsou na omylu, a skočil.. Nechápu to. Byla to rána ze dne na den. Pak se ještě dozvíte, že vám to v branži někteří lidé přáli,“ povzdechl si Dalibor v pořadu 13. komnata.

Pro jeho rodinu to byl obrovský šok a nic už nebylo tak jako dřív. „Bylo to velice těžké. Měli jsme neshody. Netušili jsme, jestli ještě dokážeme žít pohromadě. Nakonec jsme si řekli, že musíme dál. Řekl bych, že jako rodina jsme se ještě více semkli. Když se to stalo, měl jsem nasmlouvaných 20 koncertů. S manželkou jsme se domluvili, že je odjedu. Dělat jsem to ale neměl. Před každým koncertem mi přišlo kondolovat patnáct, dvacet lidí a pak máte jít zpívat na pódium... Někdy jsem si myslel, že to ani nedozpívám,“ zavzpomínal Janda.

Dalibor Janda v minulém roce oslavit 40 let na scéně:

Tagy: