Emotivní zpověď Panenkovy dcery před smrtí: Rakovině se nepoddávám, všechno vnímám jinak

Českou fotbalovou legendu potkalo velké neštěstí. Před dvěma týdny Antonínu Panenkovi zemřela milovaná dcera. Po dlouhém boji podlehla 47letá Martina rakovině. Před smrtí své útrapy popsala v knize Ženy za zády. Martina byla až do poslední chvíle velkou bojovnicí. Ona i její rodina věřili, že nemoc překoná.

Dcera legendárního fotbalisty zemřela v pátek 11. listopadu. O pár týdnů dřív vyšla kniha Ženy za zády, kterou má k dispozici deník Blesk, v níž osm partnerek slavných sportovců líčí své životní osudy. Mezi nimi i Panenkova manželka Vlasta, již doplňuje její dcera Martina. Ta mimo jiné popisuje i své útrapy. „Mám rakovinu prsu. I když jsem i teď pořád v procesu léčení, stejně se tomu nepoddávám. Jsem mnohem vyrovnanější než dřív,“ svěřila se Martina autorce knihy Kateřině Tůmové.

V rozhovoru také přiznala, že po několikaměsíčním ležení v posteli se na svět začala dívat úplně jinak. „Všechno mi přišlo nové, krásné. Celkově vnímám jinak chutě, vůně, barvy. Hrnek kafe má mnohem lepší chuť než dřív,“ uvedla.

Byla si vědoma také toho, že její nemoc trápila i její nejbližší. Zejména rodiče si o ni dělali velkou starost. „Máma je navenek emotivnější, strach jsem z ní snímala. Táta pocity líp skrývá, ale obavy má pokaždé před dalšími zdravotními výsledky obrovské,“ popisovala Martina.

Nemoc rodinu velmi posílila

Její matka Vlasta se svěřila, že dceřina nemoc rodinu velmi posílila. „Hodilo nás to na úplně jinou kolej, kde už odlišuješ, co je opravdu podstatné a co můžeš vypouštět. Když Martinka onemocněla, věděla jsem, že to bude dobrý! Jinou možnost si jako máma nesmíš nikdy připouštět,“ řekla Vlasta. Její naděje se bohužel nenaplnily. „Martina v pátek zemřela. Byla to fajn holka. Taková tichá a mladá. Je nám Tondy moc líto,“ potvrdil Blesku krátce po tragédii Panenkův přítel.

Fotbalistova dcera se s nemocí potýkala několik let. Její stav se načas zlepšil, později se však Martině rozšířily metastáze nádoru.

Autor památného „vršovického dloubáku“ si byl s dcerou velmi blízký. Žili totiž v jednotlivých částech dvojdomku v Nespekách na Benešovsku. Ještě na konci léta sděloval bývalý sportovec se smíchem novinářům webu iDnes, že dcera k němu chodí na návštěvu na pivo a on se k ní chodí koupat do bazénu.

Tagy: