Bolestná slova Panenkova přítele o boji fotbalistovy dcery s rakovinou: Z měsíců se staly dny

Po ikonickém fotbalovém mistrovství Evropy nosil Antonín Panenka svou dceru Martinu v náručí, nyní oplakává její ztrátu. Dlouhé roky žena statečně bojovala se zákeřnou rakovinou, dokonce ji porazila. Nemoc se však vrátila. Rodinný přítel přiblížil, co tragickému konci předcházelo.

Minulý pátek zasáhla rodinu české fotbalové legendy tragédie. Dcera Antonína Panenky – Martina – ve 47 letech prohrála svůj dlouhý boj s rakovinou. Ještě před třemi lety svitla bývalému sportovci naděje. „Zdraví rodiny je pro mě samozřejmě na prvním místě. Dcera měla zdravotní problémy, ale naštěstí je přemohla,“ uvedl Panenka o svých 70. narozeninách.

Vše se však změnilo. Rakovinu prsu sice statečná žena porazila, zákeřná nemoc se však vrátila v podobě rakoviny žaludku. „Ležela na onkologii na Karlově náměstí. Neměla děti, ale byla ještě tak mladá. Je to hrozné,“ sdělil webu Blesk.cz blízký přítel bývalého fotbalisty. Rakovina se následně měla dostat do celého těla – začala metastázovat.

Predikce se během chvíle změnily. „Šlo to rychle. V létě jí dávali doktoři dva měsíce života, minulý týden už jen dny. Bohužel se to vyplnilo,“ dodal zdrcený muž. Manželé Panenkovi nyní prožívají nejhorší chvíle svého života. „Tonda je z toho hodně špatný. Volal jsem mu, vyjádřil jsem upřímnou soustrast, ale to je všechno. Nechce o ničem a s nikým mluvit,“ doplnil jeho bývalý spoluhráč.

Fanoušci a přátelé jsou v duchu s rodinou. Mnozí nyní vzpomínají na legendární snímek, který byl pořízen po návratu fotbalové legendy z mistrovství Evropy v Jugoslávii. Vybojovanou trofej okamžitě vyměnil za malou dceru, kterou následně s úsměvem držel v náručí. Blízký vztah jim vydržel až do smutného konce.

S otcem do Rakouska

Dcera Panenku následovala po celý život. Kvůli zahraničnímu angažmá se rodina přestěhovala do Rakouska. „Dcera chodila do školy při českém velvyslanectví a tam snad ani učitelky německy neuměly,“ vzpomínal Panenka pro web Recepty prima nápadů. Později se bývalý fotbalista rozhodl postavit nedaleko Prahy – v Nespekách na Benešovsku – dvojdomek.

Právě ten obýval spolu s milovanou dcerou Martinou. „Život je zde příjemnější, lepší. Vládne tu klid, načerpáte energii,“ doplnil v pořadu. Ještě na konci léta webu iDnes Panenka s humorem sdělil, že k němu chodí dcera na návštěvu na pivo a on se naopak u ní koupe v bazénu.

Za svůj úspěch slavný fotbalista vděčil manželce, která podle jeho slov vychovávala děti prakticky sama. „Měl jsem strašně krásný sportovní život, i když moje žena na to má jiný názor, protože musela vlastně sama vychovávat děti. Chci jí znovu moc poděkovat, že to tak nesla, protože bez silného zázemí sportovec nic nedokáže,“ dodal pro Recepty prima nápadů.

Zdraví trápilo i Panenku

Těžké chvíle, které nyní fotbalová legenda prožívá, zastínil i jeho boj s koronavirem v roce 2020, kdy skončil na jednotce intenzivní péče (JIP). „Nebylo mi do zpěvu. Měl jsem oboustranný zápal plic, který mě pořád trápí. Beru na to stále léky. Jsem unavený a ospalý, taková celková nechuť. Ale už se cítím mnohem lépe,“ vzkázal Panenka v říjnu před dvěma lety po propuštění z nemocnice.

Dva dny strávil mistr Evropy na JIP v nemocnici v Benešově, následně již byl ve stabilizovaném stavu převezen do pražské nemocnice. Jakmile lékaři svolili, vrátil se domů k rodině, právě za to byl nejvíce vděčný: „Jsem konečně zase doma, to je hlavní.“

Tagy: