Fanánek Hagen o vánočních svátcích trpí. Klidně bych je zrušil, už aby bylo po všem, říká

Hudebník a frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec, má na vánoční svátky svérázný názor. Zatímco většina Čechů se na ně každoročně těší a užívá si je, on je bytostně nesnáší. Přiznal, že by je nejraději zrušil.

Fanánek Hagen před několika lety učinil zásadní životní rozhodnutí. S první manželkou, s níž má syny Daniela, Mikoláše, Oskara a Matyáše, se po více než dvaceti letech rozvedl. Podruhé se oženil s o mnoho let mladší Veronikou, před deseti lety se mu narodila dcera Mariana a bydlení v Jevanech vyměnil za poklidný život v roubené chalupě v Krkonoších.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku zemřel předčasně. Před smrtí oslepl

Ani život v horách, kde mají vánoční svátky díky příznivým sněhovým podmínkám jistý půvab a úplně jinou atmosféru, jeho odpor k nim nezměnil. „Pro mě jsou Vánoce kouzla zbavený. Žádné vánoční tradice nedodržuju, dárky nenakupuju, to obstarává moje žena. Je to jenom festival konzumace. Dárky počínaje, jídlem a pitím konče. Já bych to klidně zrušil,“ svěřil se hudebník redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

Deset dní nuceného volna

V období od Vánoc až do Silvestra trpí a netrpělivě už vyhlíží první lednové dny. „Je to čas, kdy absolutně nic nefunguje. I ty ,tři pracovní dny‘ mezi svátky a Silvestrem jsou prodovolenkované. Na úřadech nikdo není, cokoliv by si člověk potřeboval zařídit, tak nemůže. Říkám tomu deset dní nuceného volna. V Čechách se to řeší tak, že se pije a jí, což je samo o sobě hezký, ale když to trvá deset dní, je to prostě moc,“ přiblížil svůj pohled Fanánek, který vystudoval gymnázium a stavební fakultu ČVUT, na níž získal inženýrský titul. Mezioborově studoval také žurnalistiku na Univerzitě Karlově.

V době studií přišel o nohu

Právě tehdy se mu přihodil vážný úraz, kvůli němuž přišel o nohu. V době studií si přivydělával různými brigádami. Když se na jednu z nich chystal, krátil si cestu přes železniční koleje. Na náspu uklouzl a spadl na trať, po níž zrovna projížděl vlak. Nohu mu sklouzla přímo pod něj a mašina ho vlekla několik desítek metrů. „Šel jsem kolem trati a probral se až za tři dny bez nohy. Nepamatuju si z toho vůbec nic. Je to prej takovej obrannej mechanismus, že člověk dostane šok a zapomene na ty hrůzy,“ popisoval Fanánek v pořadu 13. komnata.

Jak se následně od lékařů dozvěděl, byl zázrak, že vůbec přežil. Jeho zranění mohla být smrtelná.

Jeho umělecké jméno vzniklo díky několika okolnostem. Fanánek proto, že mu tak říkávala babička, Lou podle idola Lou Reeda a Hagen podle oblíbenkyně Niny Hagen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co herec Pavel Trávníček prozradil ze zákulisí natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku?

Tagy: