Finger o smrti milované matky: Před sebevraždou se rozloučila. Řekla, že už ji nepotřebuji

Martin Finger v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Martin Finger v pořadu Povídej

Jeho velkým vzorem byl Sherlock Holmes. I proto se v dětství chtěl Martin Finger stát kriminalistou, nakonec dal ale přednost herectví a dnes má na svém kontě desítky úspěšných filmových i divadelních rolí. Málokdo o něm ovšem ví, že i jeho život v jisté době připomínal velký kriminální případ. Když mu bylo 25 let, maminka spáchala sebevraždu. Policisté tehdy z její smrti podezřívali i otce.

Studoval DAMU, byl ve šťastném vztahu a zdálo se, že život už nemůže být lepší. To se však rázem změnilo. „Při mé poslední diskusi s maminkou, o které jsem v tu chvíli nevěděl, že je poslední, mi řekla, že teď už se o sebe postarám sám, že jsem šťastný v Praze na škole a že ji už nepotřebuji. Já ji uklidňoval a říkal, ať neblázní. V tu chvíli už na sebevraždu myslela, tím jsem si jistý,“ svěřil se v pořadu Povídej Finger. Jeho matka zemřela jen několik dní poté.

Finger tehdy odjel se spolužáky z DAMU na tři týdny do Irska. O jejím skonu se dozvěděl ihned po svém příjezdu ze vzkazu na záznamníku.

„Měl jsem na sobě batoh, stál uprostřed kuchyně a pustil si vzkaz. Doteď si vzpomínám, jak plačtivě říkal: ‚Marťo, máma se utopila.‘ Najednou se vypnuly motory a zastavil se svět. Strašně dlouho jsem tam postával a nedělal nic. Poté, co jsem se trošičku probral, řekl jsem své tehdejší přítelkyni a budoucí manželce Monice, že se jdu vykoupat. Vlezl jsem do vany a jak se spouštěla voda, tak jsem se rozbrečel. Celé jsem to ze sebe vyplakal. Byla to rána, která člověku v duši zůstane,“ pokračoval umělec známý z filmů Metanol či Milenci a vrazi. „Od té doby už nebyl svět tak bezstarostný,“ doplnil.

Během 12 měsíců přišel Finger o dvě milované osoby

Tím ale tento tragický příběh nekončí. Jelikož šlo o sebevraždu, začala se celým incidentem zabývat kriminální policie. Jako první byl podezřelý Fingerův otec.

„Jako u každé násilné smrti se vyšetřuje, jestli tam náhodou nebylo cizí zavinění. To se dělo i v tomto případu. Několik dnů po návratu z Irska jsem seděl na výslechu. Během toho jsem zjistil, že je podezřelý táta, protože večer předtím, než se to stalo, slyšeli sousedi hádku. Na molu nádrže Krásno, kde se máma utopila, byla na zábradlí odřená barva jakoby od provazu. Nikdo mi nikdy neřekl, jestli měla na krku strangulační rýhu. Každopádně jsem s jistý, že se máma se mnou rozloučila. Chtěla to udělat a udělala,“ řekl Finger s tím, že policie případ odložila.

Není to bohužel jediné neštěstí, které umělce v té době potkalo. Půl roku po matčině smrti zemřela i jeho milovaná babička. „Byla pro mě stejně důležitá jako máma. Miloval jsem ji nade všechno a trávil u ní veškerý čas. Takže to byla další velká rána. Tenkrát jsem to neunesl. Bylo to tak čerstvé po máminým odchodu, že jsem odmítl jet na pohřeb. Nedokázal jsem to,“ svěřil se Finger. Čtyři roky poté zemřel i jeho otec. Celý rozhovor sledujte v pořadu Povídej v neděli 27. listopadu od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: