Izraelci se tvrdě opřeli do slavné modelky. Jste v pohodě s masakrem židovských dětí, ptají se

Americká modelka Gigi Hadidová je z poloviny Palestinka.

Válka v Izraeli a Gaze 16. 10. 2023

Topmodelka Gigi Hadidová se po otevřené podpoře Palestiny na sociálních sítích dočkala ostré reakce Izraele. Osmadvacetiletá tvář časopisu Vogue uvedla, že odsuzovat izraelskou vládu není antisemitské a stát za Palestinou neznamená stát za Hamásem. Zástupci blízkovýchodní velmoci odpověděli, že podpora Izraele v boji s barbarskými teroristy není protipalestinská, nýbrž správná.

„Není nic židovského na tom, jak izraelská vláda zachází s Palestinci,“ cituje modelkou sdílený instagramový příspěvek z víkendu web Page Six. „Odsuzovat izraelskou vládu není antisemitské a podpora Palestinců není podporou Hamásu,“ stálo dále v textu.

ČTĚTE TAKÉ: Konec násilí proti Palestincům, znělo na pohřbu ubodaného chlapce. Útočník míří před soud

Zástupci stojící za oficiálním účtem Státu Izrael měli s modelčinou interpretací situace problém a zareagovali na ni. Udělali screenshot jejího instagramového příběhu a zveřejnili ho na svém účtu s vlastním sdělením. „Na masakru Izraelců Hamásem není nic statečného. Odsouzení Hamásu za to, co je (ISIS), není protipalestinské a podpora Izraelců v jejich boji proti barbarským teroristům je správná,“ napsali.

Modelku označili a dotázali se jí, zda v posledním týdnu mohla s klidem spát. „Nebo jste v pohodě s tím, že odvracíte zrak před masakrováním židovských dětí v jejich domovech? Vaše mlčení jasně ukazuje, co podporujete,“ doplnil účet izraelské vlády.

Modelka už minulý týden zveřejnila text, ve kterém odsoudila zabíjení nevinných lidí. „Ačkoli mám naděje a sny pro Palestince, žádný z nich nezahrnuje újmu židovské osoby,“ napsala na sociální síti. Podle jejích slov teror na nevinných lidech není v souladu s hnutím Svobodná Palestina a nepřináší nic dobrého.

„Myšlenka, že tomu tak je, podněcuje bolestivý, desítky let trvající cyklus odvetných akcí (jejichž obětí si nezaslouží být žádný nevinný civilista, palestinský ani izraelský) a pomáhá udržovat falešnou představu, že být propalestinský se rovná antisemitský,“ vysvětlila.

Zdůraznila, že každá lidská bytost si zaslouží základní práva i bezpečí bez ohledu na národnost, náboženství, etnický původ nebo místo narození. „Vždy se modlím za bezpečnost nevinných životů,“ uzavřela své prohlášení Hadidová.

Izraelské útoky v Pásmu Gazy si od začátku konfliktu vyžádaly již na 3 000 palestinských obětí, z toho polovina jsou podle WHO ženy a děti. Dalších nejméně tisíc obětí je po náletech pohřešováno v troskách budov, uvedl web BBC News s odkazem na palestinské úřady. V Izraeli po bezprecedentním pozemním a vzdušném útoku Hamásu zemřelo nejméně 1 400 lidí, většinou civilisté.

Hadidová, kterou na Instagramu sleduje přes 80 milionů lidí, podporuje Palestinu dlouhodobě. Její otec, movitý developer Mohamed Hadid totiž ze odtamtud pochází.

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Pásmo Gazy čelí intenzivnímu bombardování

Tagy: