Hanka by měla radost. Margitu dojalo neobvyklé pietní místo za Zagorovou

Neobvyklé pietní místo za Hanu Zagorovou

V Praze je další pietní místo pro Zagorovou

Další a velmi neobvyklé pietní místo věnované Haně Zagorové vzniklo u Lennonovy zdi v Praze. Graffiti s její podobiznou na Kampě vytvořil český umělec Josef Rataj. Kolem něj jsou rozmístěny úryvky textů jejích písní a lidé tam chodí zpěvačce vzdát hold.

Jedno z prvních pietních míst pro Hanu Zagorovou vzniklo u Rybářského domu v centru Prahy. Graffiti vytvořil v rámci projektu OFF THE WALL pop-artový umělec Josef Rataj. „V rámci festivalu jsme měli free stěnu a mě napadlo ji (Zagorovou) na ní zvěčnit,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Portrét byl prý hotový asi za 30 minut. Inspiraci hledal Rataj ve fotkách Zagorové, které našel na internetu. „Zvolil jsem si dobu, ze které bych ji mohl namalovat, a vybral si pár fotek. Pak mě napadlo, že bych kolem mohl dát úryvky z jejích písniček, aby se lidé mohli ještě dneska přidávat, dokud je to tu legální,“ doplnil výtvarník.

Jeho dílo by se mělo dočkat tvrzeného skla tak, aby na místě zůstalo delší dobu. „I když se do toho praští železnou palicí, tak se nerozbije. A bude se dát kdykoliv očistit,“ popsal umělec.

Sám největším fanouškem Zagorové nebyl, ale její písně měl rád. „Ne že bych si je pouštěl denně, ale když jsem potřeboval pohodu v autě, naladil jsem si radio, které bylo plné takových písniček. Každopádně to je pro mě moje dětství,“ dodal Rataj.

Portrét neunikl ani pozornosti manžela zesnulé zpěvačky Štefana Margity. „Moc vám všem děkuji! Ani nevíte, jak mi to pomáhá. Autorem portrétu je Josef Rataj. Děkuji Vám za projevení úcty. Věřím, že by Hanka měla radost,“ ocenil malbu v příspěvku na Instagramu.

Tagy: