Herečka Smutná opustila manžela kvůli ženě. Vysloužila si přezdívku, kterou nemůže vystát

Herečka Jitka Smutná se v ČR stala první veřejně známou ženou, která učinila coming out, tedy zveřejnila svoji sexualitu, a přiznala, že žije se ženou. Učinila tak ve svých šedesáti letech po třicetiletém manželství s Jaromírem Nekudou, s nímž má dvě děti. Jak to přijal její muž, rodina a kolegové? A co ji v souvislosti s homosexuální orientací trápí nejvíce?

Herečce Jitce Smutné, která letos oslavila sedmdesáté narozeniny, statečnost, odvaha a kuráž rozhodně nechybí. Vyšla s pravdou ven, přestože tušila, jaké nepříjemnosti si tím způsobí. Už v osmnácti letech se platonicky zamilovala do dívky, ale to ji ještě nenapadlo nahlížet na ženy jako na objekty intimního citu.

Vdala se, měla dvě děti Terezu a Jakuba a krásné manželství. Svoji skutečnou sexuální orientaci si uvědomila až v době, kdy jí bylo padesát. Jako prvního o tom informovala svého manžela, zároveň měla čas všechno v klidu probrat v rodině. Veřejně svoje přiznání učinila až po deseti letech, po třech letech vztahu se svou tehdejší partnerkou, spisovatelkou Petrou Braunovou.

Opět je zamilovaná

Přestože od těch nejdůležitějších osob, tedy nejbližších a kolegů se jí dostalo stoprocentní podpory a pochopení, s odstupem let občas zalituje, že se takto odhalila. Někteří lidé ji za její lesbickou orientaci odsoudili a pomluvili. Mrzelo ji také, jak se k tomu postavila některá média.

„Občas mi blesklo hlavou, že jsem měla držet pusu. Dostala jsem za to ‚spravedlivou odplatu‘. Ne všechna periodika jsou seriózní a označení ‚nejslavnější česká lesbička‘ mě opravdu nadzvedává. Je to urážlivé, i když to některá média považují za pochvalu. Po takové tedy opravdu netoužím. Slova umějí bolestně říznout. Hlavně dotýkají-li se mých nejbližších. V tu chvíli se zlobím i nadávám. Podcenila jsem, že co se jednou objeví v mediálním prostoru, tam už zůstane. Teď už si hranici, za kterou nejdu, hlídám. A za ní je cokoli o mém soukromí. Mluvit o něm už veřejně nechci,“ svěřila se v rozhovoru pro deník Právo.

Se spisovatelkou Braunovou už sice netvoří pár, ale láska si ji znovu sama našla. V současné době je spokojená ve vztahu s další ženou.

Tagy: