Jana Brejchová otevřeně: Proč vyměnila Brodského za Hanzlíka? Lidé na ni málem plivali

Herečka Jana Brejchová letos oslavila 82 narozeniny.

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové

Herečka Jana Brejchová v knize, kterou o ní napsala její dcera Tereza Brodská, nešetřila upřímností a odhalila řadu pikantností ze svého soukromí. Popsala například i to, jak to bylo s rozchodem s Vlastimilem Brodským, kterého opustila kvůli o osm let mladšímu herci Jaromíru Hanzlíkovi.

Když Jana Brejchová požádala o rozvod, Vlastimil Brodský byl prý zaskočen. „Chtěl tichou dohodu, že spolu zůstaneme, a každý si budeme žít svůj život. Abychom pro veřejnost zůstali formálně manželé. Bylo to moje největší zklamání, myslela jsem, že má svou noblesu, ale tahle pokrytecká hra mě zasáhla. Odmítla jsem na ni přistoupit. A on mi tenkrát řekl: ‚Lidi tě odsoudí. Uvidíš, že na to doplatíš.‘ Dnes po letech chápu, jak to cítil. Že si nepřál radikální změnu, byl nejspíš unavený a nechtěl měnit rytmus svého života. Na druhou stranu, s další partnerkou Táňou pak chodil ještě dvacet let,“ prozradila v knize Jana Brejchová.

V té době jí bylo čtyřicet a chtěla aktivně žít, Bróďovi bylo šedesát a ve svém životě už nic měnit nehodlal. „Ono po pravdě není ani dobře, když žena vydělává víc než chlap. A to byl náš případ. Ani tu svatbu jsem nepotřebovala k životu. Když řekl mamince, že se bude ženit a že si mě bude brát, vymlouvala mu to: ‚Prokristapána, Vajďurku, vždyť ta s tebou může být třeba taky jen tři měsíce!‘ A Bróďa jí řekl: ‚Maminko, mně to za to stojí.‘“ zavzpomínala Jana Brejchová.

Stávalo se, že s ní Brodský tři dny nemluvil

Domnívá se, že oba podcenili věkový rozdíl, který mezi nimi byl. „Když jsem ho poznala, bylo mu dvaačtyřicet a mně třiadvacet. Člověk je zamilovaný, spojuje ho s tím druhým práce, to je také inspirativní, ale potom vztah drobně chladne a najednou začne věkový rozdíl škodit. Bróďa byl na začátku velmi tolerantní, všechno mi chtěl dopřát, ale postupem doby po mně čím dál častěji žádal, abych žila jeho životem, jeho rytmem. Jenže mně bylo téměř o dvacet méně, já to cítila jinak,“ přiblížila herečka a poukázala na jeden konkrétní příklad.

„Bróďa měl ve vinohradském divadle úspěšnou premiéru Vstupte. Byli tam Zdeněk Podskalský, Jiřina Jirásková a další kamarádi. Po představení se šlo do klubu, Bróďa chtěl za půl hodiny domů a mně se nechtělo. Řekl: ‚Janičko, jak chceš.‘ Odešel, ale potom se mnou tři dny nemluvil. A tohle se zvolna měnilo v každodenní rutinu,“ zmínila Brejchová.

V té době si prý uvědomila spoustu věcí. „Nechtěla jsem chalupu, ani barák, protože se o ně musí člověk věčně starat. A na mě najednou už toho bylo moc. Když se s tím druhým nedohodneš hned na začátku, kdo se o co bude starat, zůstane to navěky na tobě. Bróďa mi stále předhazoval: ‚Já už nemůžu, já ti nestačím, jsem nemocný.‘ A já: ‚Dobře, tak si lehni, já to zvládnu.‘ Jenže i ty stárneš a jednoho dne ti dojde dech,“ poznamenala herečka.

Prodavačky se na ni dívaly jako na vražedkyni

Rozvod jí prý Brodský dlouho nemohl odpustit. „V médiích vyprávěl, že se rozešel s domovnicí, a mně přišlo zbytečné na to reagovat. Jakmile začneš někomu něco vysvětlovat, jen se do toho ještě více namáčíš. A stejně nic nevysvětlíš. Nikdy jsem neřešila soukromé věci přes noviny,“ uvedla Brejchová.

Bolestné vzpomínky na dobu, kdy se rodiče rozváděli, má i jejich dcera Tereza. „Neprobíhalo to vůbec hezky. Když se to provalilo oficiálně a psala o tom média, byla najednou pro národ hotová mrcha... Dostávala anonymní dopisy, dokonce jí volali ze Svazu žen, že tohle zasloužilá herečka nedělá, aby opouštěla národního umělce. Jednou mi řekla, ať s ní jdu nakoupit do potravin, a já hrozně nechtěla. Prodavačky se na ni dívaly jako na vražedkyni a málem na ni plivaly. U toho jsem fakt nechtěla být,“ prohlásila Brodská.

O milenci Brejchové se dozvěděla od Jiráskové

Že její matka udržuje milostný poměr s mladším kolegou Jaromírem Hanzlíkem, byl pro ni šok. Stejně tak ji zaskočilo, jakou zvláštní formou jí to bylo sděleno. „Já to samozřejmě tak trochu tušila, některé věci se nedají přehlédnout. Máma se vracela z divadelních zájezdů později a později, my na ni doma s tátou čekali do noci. Táta to v tu dobu už musel vědět. Pak jsme na Vánoce 1980 jely samy s mámou do Malenic, kde měla chalupu Jiřina Jirásková,“ začala vzpomínat Brodská.

Právě tato herečka jí o poměru řekla. „Jiřina mě vytáhla na procházku k řece, chvíli jsme šly a ona pak zničehonic řekla: ‚To asi víš, že máma chodí s Hanzlíkem?‘ Dostala za úkol mi to sdělit. A já v tu chvíli začala příšerně, až hystericky brečet. A prosila jsem ji: ‚Jiřino, prosím tě adoptuj mě. Vezmi si mě k sobě, já nechci být s mámou.‘ Nevím, co mě to popadlo. Měla jsem to mámě za zlé. S Jaromírem, jak byli zamilovaní, si vůbec neuvědomovali, jak mě to může zasáhnout,“ dodala Brodská.

Další rána přišla záhy. „Vzpomínám si, že jsme pak trávili ještě společně Silvestra, byli tam i další filmoví a divadelní přátelé, máma mě držela při odbíjení půlnoci za ruku, načež po posledním úderu vstoupil do dveří Hanzlík. Já jsem se jí vysmekla a byl konec. A začala jsem je oba nenávidět. Byl to konec našich důvěrných ženských chvilek, kdy jsme spolu spaly v posteli, vařily a vyprávěly si. Tehdy se mi máma definitivně odcizila. Bylo mi dvanáct,“ vylíčila v knize Brodská.

Tagy: