Jiří Langmajer otevřeně o tom, jaký je děda. Doufá, že jeho vnuk jednou nebude stejný

Před čtyřmi lety se herci Jiřímu Langmajerovi změnil svět, když ho jeho prvorozená dcera Tereza udělala dědečkem. Jak si svoji novou životní roli užívá?

Z prvního manželství s profesorkou matematiky Kamilou má herec Jiří Langmajer dnes už dvě dospělé dcery Terezu (31) a Julii (21). Na obě je velmi hrdý a dělají mu velkou radost. Ta mladší například letos dokončila vysokou školu. „Jsem na tebe nesmírně pyšnej. Dcera je magistr. Chytrá po mamince. Gratuluju,“ pochlubil se na sociální síti. Starší dcera ho před časem udělala dědečkem, když se jí narodil syn Timotej.

Ze svého vnuka je Jiří naměkko a novou životní roli si maximálně užívá. „Já jsem od toho, abych rozmazloval. Snažím se být správnej děda a s vnoučkem si hrát, když je u nás. Zpívám si s ním, povídáme si spolu, hrajeme si. Je možný, že za šestnáct let mi přijde říct: ,Dědo, já chci bejt herec...‘ Doufám, že budu mít šanci ho navést na úplně jinou kolej. Kdyby měl prožít takovej život jako já, tak by jeho maminka, což je moje dcera, asi nebyla úplně spokojená,“ prozradil v rozhovoru pro Český rozhlas.

Poprděný dědeček, pro vnuka by se rozkrájel

Jeho současná manželka, herečka Adéla Gondíková, přiblížila, jak Jiřího hrátky s vnukem vypadají. „Jirka je takzvaně poprděný dědeček. On si to užívá. Třeba i to, že s ním může na zahradě vozit hlínu. On je Jirka takový zemědělec, takže jsme koupili kolečko a už to tam jede. Je to fajn,“ uvedla s úsměvem.

Langmajer momentálně zažívá nejspokojenější životní období. V minulosti přitom sváděl boj s depresemi, které ho málem srazily až na dno. Jak přiznal, býval nepříjemný, zlý, občas i arogantní, což pramenilo z toho, že trpěl pocitem studu. Míval stavy, kdy s lidmi nedokázal komunikovat, neboť nevěděl jak.

Neuměl prý na lousknutí prstu nasadit úsměv a být na ně milý. Mnoho let se pral se svými démony a nevěděl, jak z toho ven. „Míval jsem třicet představení měsíčně a ve dvaceti z nich umřel. To s vámi zacvičí. Když jsem hrál Hamleta na Hradě, stavil se za mnou výborný léčitel čínské medicíny: ‚Já bych vás uklidnil, ale nemůžu, protože byste přišel o své emoce, o své ďábly. O to, co na vás mají lidé rádi, kvůli čemu chodí do divadla...‘ Byl to začarovaný kruh,“ popsal herec v rozhovoru pro MF DNES.

Neznal pocity radosti a štěstí

Když u jedné léčitelky vyplňoval speciální test osobnosti, zjistilo se, že má velký deficit serotoninu, hormonu štěstí. Nakonec se odhodlal a se svými problémy navštívil psychiatra. Učinil tak krátce poté, co poznal svoji životní lásku, herečku Adélu Gondíkovou. Tehdy totiž reálně hrozilo, že o ni kvůli svým stavům může přijít.

„Nebyl jsem ani zdaleka v takový psychický kondici, kterou by si ta úžasná žena po mým boku zasloužila. I když bylo rozhodnutí vyhledat pomoc nevyhnutelný, provázel mě pocit vnitřní prohry. Doktor mi tehdy naštěstí velmi rychle vysvětlil, že deprese je nemoc jako každá jiná a jako takovou je třeba jí léčit. Stejně jako třeba léčíte vysokej krevní tlak nebo problémy se štítnou žlázou,“ uvedl Langmajer v rozhovoru pro biOrganica magazín.

Tagy: