Největší pijani českého šoubyznysu. Které celebrity skončily kvůli alkoholu v léčebně?

Démon zvaný alkohol si nevybírá. V posledních týdnech se spekuluje o tom, že s ním má problém Dagmar Patrasová, což tvrdí i její manžel Felix Slováček. V českém šoubyznysu by zdaleka nebyla jedinou osobností, která mu propadla. Pojďme se podívat na ty, kteří se na něm stali závislí, ale po podstoupení léčby se od něj dokázali oprostit.

Miroslav Etzler: Honorář z televize propil s bezdomovci

Alkoholem si začátku pomáhal od trémy, nakonec se na něm stal závislý. Přiznal, že mu intenzivně holdoval od svých 18 do 34 let a na měsíc skončil v léčebně v Bohnicích. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka přiblížil, co bylo pomyslnou poslední kapkou, která ho přiměla vyhledat odbornou pomoc.

„Dostal jsem honorář za televizi, tehdy se vyplácely na pokladně. Jel jsem do Brna, potkal jsem tam na nádraží bezdomovce, slavil jsem s nimi. Pak tma. Potom hlavní nádraží v Praze, ve slipech bez koruny. Byl podzim asi 11 dopoledne,“ uvedl herec.

Z nádraží zamířil rovnou na polikliniku na psychiatrii. „Byla úplně plná čekárna, kam jsem si v těch slipech sedl. Sestřička mě vyzvala a pak už jsem v lékařském plášti jel do Národního podat výpověď a nastoupil jsem do Bohnic,“ popsal Miroslav Etzler, který léčbu před ostatními dlouho tajil. „Všem jsem říkal, že jsem měl žloutenku. Až po roce a půl jsem zjistil, že nejlepší je říct, že jsem vyléčený alkoholik. Pak už mě nikdo nenutil, abych si dal panáka,“ prohlásil herec.

Oldřich Kaiser: Zkrotila ho až druhá manželka

Měl období kdy hodně pil, měnil se v neřízenou střelu a stával se nespolehlivým. Kvůli tomu dostal padáka v Divadle Ungelt, v Divadle na Vinohradech nebo v Divadle Bez zábradlí. Nadměrné pití alkoholu bylo i jedním z důvodů, proč se s ním po pětadvaceti letech rozvedla manželka, herečka Naďa Konvalinková.

Několikrát pobýval i v léčebně, kde se nakonec vždycky dal dohromady. Zkrotit ho dokázala až o dva roky starší písničkářka Dáša Vokatá, bývalá přítelkyně básníka Ivana Martina Jirouse, zvaného Magora, kterou si před dvěma lety vzal za manželku. Od té doby je jako vyměněný.

Eva Holubová: K závislosti ji přivedly deprese

Herečka dlouhá léta trpěla depresemi. Zpočátku proti nim fungoval alkohol. Deprese v kombinaci s nadměrným pitím postupně ochromily její vůli a ničily vztahy s nejbližšími. Byla vnitřně vyčerpaná, podrážděná, konfliktní, špatně se kontrolovala, nezvládala práci ani rodinu.

Sama si přiznala krutou pravdu, že takhle to dál nejde, a dobrovolně nastoupila do léčebny. Odvezl ji tam kamarád, herec a moderátor Jan Kraus. Až tam se od lékařů dozvěděla, že za problémy s alkoholem může její psychická nemoc. Díky své víře a motivaci dokázala zlé období překonat. Začala užívat léky, její život dostal řád a od té doby už ví, jak s depresemi bojovat.

Vilma Cibulková: Skončila na oddělení sebevrahů

S pitím začala už ve dvaceti letech. Přivedl ji k němu její tehdejší partner, první velká láska, o jednačtyřicet let starší herec a režisér Miroslav Macháček. Herečka časem pochopila, že vztah musí ukončit, jinak by se upila k smrti. Rozchod však načasovala na nešťastnou dobu. Macháčka opustila poté, co vážně onemocněl.

Místo úlevy ji začaly sužovat deprese, které se snažila opět zahnat pitím. To ji přivedlo na existenční dno a málem ji to dohnalo až k sebevraždě. Nakonec skončila v Bohnicích na oddělení sebevrahů, kde zahájila odvykací léčbu. Prokázala nesmírnou vůli a odhodlání. Všechno zlé překonala, vrátila se k herectví a stala se respektovanou a velmi obsazovanou herečkou.

Tomáš Hanák: Pil, dokud byla hospoda otevřená

Spadl do toho, ani nevěděl jak. V osmdesátých letech se stal závislým na alkoholu, který ho přivedl až na pomyslné dno. „Pil jsem, dokud byla hospoda otevřená. Pak jsem si nechal natočit kýbl piva, odnesl si ho domů a pil třeba do tří do rána. Ráno jsem dorazil zbytek nebo si dal lahváče,“ vzpomínal herec v rozhovoru pro IDNES.cz.

Dostával se dokonce do stavů, kdy ho napadalo skoncovat se životem. „Alkoholismus je po čertech vážná věc. V tom stavu, pokud je člověk romantik, cítí nemožnost naplnění svých cílů, tužeb, lásky, štěstí a samozřejmě, že marnost umocní dalším lokem destilátu, cítí se dobře a pláče. A támhle je most a támhle dole jsou Nusle, ó, jak to láká. Takže ty úvahy byly zcela legitimní. Každý alkoholik je myslím zná. Nedošlo k tomu, ale byly,“ svěřil se Tomáš Hanák. Nakonec v sobě našel vnitřní sílu se k problému postavit čelem a podstoupil léčbu, která byla úspěšná. Jako vyléčený alkoholik dokonce provozuje vlastní hospodu.

Tagy: