Herec Pleskot zažil ponížení. Před kamerou působil jako kliďas, nevěru ale řešil radikálně

Jiří Pleskot, kterého nejvíce proslavila postava dědy v komedii Lucie, postrach ulice, patřil k noblesním hercům. Před kamerou působil jako kliďas, v soukromém životě zažil ponižující nevěru, kterou se rozhodl řešit radikálním způsobem. Létaly facky. Od jeho narození uplynulo minulý týden 101 let.

První manželkou herce Jiřího Pleskota byla o devět let mladší herečka Jiřina Jirásková. Seznámili se v Divadle na Vinohradech a byla to velká láska. Chtěli založit rodinu a měli velké plány. Po dvou letech však přišel bouřlivý rozchod. Jirásková se zamilovala do kolegy Jiřího Valy, který v té době chodil s herečkou Jiřinou Švorcovou. Když jejich tajný románek praskl, bylo z toho velké haló. Pleskot konal okamžitě. Vyhledal Valu a v divadelní šatně se s ním serval do krve.

Chtěla si ho pojistit miminkem

Jirásková s Valou dokonce přišla do jiného stavu, ale skončilo to velmi smutně. On miminko nechtěl a Pleskot mezitím podal žádost o rozvod. Jirásková svízelnou situaci nakonec vyřešila tím, že šla na potrat a od té doby už dítě nemohla mít. „Jiřině to s Jirkou prostě nevyšlo, i když se snažila, a dokonce si ho chtěla pojistit těhotenstvím. Nějak ho po žensku podvedla a když potom za ním přišla, že je v jiném stavu, Jirka se zašprajcoval a řekl ne,“ prozradila Jiřina Švorcová v knize Jiřina Švorcová osobně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z bývalé herecké hvězdy Jorgy Kotrbové se stala multimilionářka

Druhou manželkou Jiřího Pleskota byla o deset let mladší televizní a rozhlasová moderátorka Olga Čuříková. Vzali se po patnáctileté známosti. K sňatku je přiměla právě Jiřina Jirásková, která paradoxně patřila mezi její velké kamarádky. Spojovala je mimo jiné i malebná víska Malenice poblíž Volyně, kam obě rády jezdívaly na chalupu. Pleskot v Čuříkové našel životní lásku a oporu. Jejich manželství bylo šťastné a spokojené. Herec, který byl rodákem z obce Milostín u Rakovníka, zemřel 1. prosince roku 1997, po dlouhé těžké nemoci, ve věku 75 let.

Jiří Pleskot kariéru strávil v Divadle na Vinohradech, kde působil více než čtyřicet let. Před kamerou často představoval postavy seriózních intelektuálů.

Tagy: