Smutný osud herečky Jiřiny Jelenské: Kvůli obezitě přišla o nohu, dožila v ústraní

Ve filmu Jiřina Jelenská ztvárnila 140 sice menších, ale nepřehlédnutelných rolí. Nejznámější byla postava manželky předsedy JZD Rádla v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno... Jaké bylo soukromí herečky, od jejíž smrti v těchto dnech uplynulo 16 let?

Bylo jí všude plno, a to doslova. Byla velmi upřímná, co na srdci, to na jazyku. Měla dobré srdce a pro druhé by se rozdala. U kolegů se těšila velké oblibě. „Nikdy nezkazila žádnou legraci, pořád byla veselá, na nic si nestěžovala, nikoho nepomlouvala. Jiřinka byla vážně sluníčko. Vždycky jsem se na ni těšil a velmi rád s ní natáčel. Byla prostě bezvadná, jedním slovem miláček,“ řekl o ní pro CNN Prima NEWS režisér Zdeněk Troška, který ji obsadil nejen do trilogie Slunce, seno... ale i do jednoho ze svých prvních filmů Bota jménem Melichar.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Režisér Juraj Jakubisko umíral jako chudý muž. Před smrtí dlužil 77 milionů korun

V posledních dvou letech života trápily Jelenskou velké zdravotní potíže, které byly způsobeny především její obezitou. Jak informoval deník Blesk, měla těžkou cukrovku, kvůli které jí museli amputovat nohu. Od té chvíle se stáhla do ústraní, neboť nechtěla, aby ji takto někdo viděl. Zemřela 27. března 2007 v pouhých 64 letech.

Životní lásku poznala jako vdaná žena

První manželství skončilo rozvodem, životní lásku našla až napodruhé, když se zamilovala do o rok mladšího herce Východočeského divadla Václava Duška. „To jsme jednou seděli v Šumperku v divadelním klubu a popíjeli. Najednou se rozrazily dveře a přihnala se jakási osoba v bílé blůzce s červenými puntíky, hupla na stůl, tančila a zpívala. A to byla Jiřina. Byla prostě živel! Mělo to jen jeden háček, byla vdaná. Ale manželství nefungovalo a já se nenechal odradit, i když mi Jiřinu tatínek rozmlouval. No a dopadlo to tak, že jsme spolu byli čtyřicet let,“ zavzpomínal Dušek v rozhovoru pro Východočeské divadlo.

Herecké manželství podle něj mělo své výhody i nevýhody. „Když je člověk s někým čtyřicet let čtyřiadvacet hodin denně, nastávají i kritické okamžiky. Ale zase pro hereckou práci je to dobré. Jiřina měla větší zkušenosti a vlastně mě učila herecké základy. Dávala mi praktické rady přímo na place i doma,“ dodal Václav Dušek.

Původní hereččino jméno bylo Jiřina Růžena Vašků. Mezi její předky z cirkusácké rodiny měl údajně patřit i slavný Vašků z románu Cirkus Humberto, který Eduard Bass napsal podle skutečných osudů. Jako herečka se proslavila pod příjmením Jelenská, což byl pseudonym, který jí vymyslel spolužák Rudolf Křesťan, a to podle jména obce, v níž se narodila, tedy Horní Jelení. Mezi její největší záliby patřila četba detektivek.

Tagy:
obezita film manželství herečka Zdeněk Troška Slunce, seno, jahody Jiřina Jelenská Václav Dušek Eduard Bass Rudolf Křesťan Cirkus Humberto