Umíral jako chudý muž. Zesnulý režisér Jakubisko dlužil téměř 77 milionů korun

Režisér Juraj Jakubisko, který v pátek zemřel ve věku 84 let, patřil k nejuznávanějším představitelem svého oboru v Česku a na Slovensku. Jedno jeho dílo se mu ovšem stalo prokletím a dostalo ho až na pomyslné dno – velkofilm o mocné uherské hraběnce Alžbětě Báthoryové. Zadlužil se a své závazky nebyl schopen do konce života splatit.

Natočením historického velkofilmu Bathory si režisér Juraj Jakubisko sice splnil svůj dávný sen, nicméně skončil kvůli němu v podstatě jako žebrák. Na realizaci si napůjčoval obrovské peníze v domnění, že se mu investice vrátí. Film se ovšem neprosadil tak, jak si představoval, a on neměl z čeho splácet.

ČTETE TAKÉ: Drama nad Jihočínským mořem. Stíhačka hrozila letadlu námořnictva USA se štábem CNN

Snímek Bathory s rozpočtem 328 milionů korun natočený v roce 2008 se stal nejnákladnějším filmem v dějinách české a slovenské kinematografie. Jakubiskova produkční společnost uzavřela tři roky před natáčením smlouvu o půjčce s Českou spořitelnou.

Banka se v ní zavázala, že poskytne úvěr 50 milionů korun s tím, že firma do konce června 2008 splatí 10 milionů korun, do konce září dalších 20 milionů a do konce prosince zbývajících 20 milionů. Půjčených peněz se ale od Jakubiska nedočkala. A kvůli prodlení z nezaplacení začal dluh narůstat.

V exekuci přišel o luxusní dům

Ještě před čtyřmi lety z výpisu Centrální evidence exekucí vyplývalo, že Jakubiskův dluh činí téměř 77 milionů korun. Výsledkem bylo, že režisér přišel o svoji luxusní pražskou vilu. Dům byl v dražbě nabízen za 28 milionů korun, ale prodal se pouze za 12,5 milionu.

To však nebyla jediná rána. Manželka Deana, která pro něj pracovala jako produkční, před dvanácti lety při autonehodě srazila muže přebíhajícího přes silnici. Přestože sama tvrdila, že ji vstoupil do silnice nečekaně z řady zaparkovaných aut, podle dcery zemřelého, Kateřiny Doležalové, bylo všechno jinak. „Táta byl za půlkou přechodu, z pohledu řidiče v pravé půlce přechodu, takže nehoda byla fatální, umřel v sanitce, nemohli jsme se rozloučit," sdělila CNN Prima NEWS.

Dodnes se prý nedočkali odškodného, které přitom soud Deaně vyměřil. „Odškodné jsme od Jakubiskové nedostali žádné. Jakubiskovi jsou zadluženi nejen v ČR, ale i v Slovensku, jsme na seznamu, komu dluží,“ dodala.

Tagy: