Jordan Haj vystudoval střední v izraelském kibucu. Místo zvonění mu hrál John Lennon

Jordan Haj v pořadu Povídej promluvil o studiu v Izraeli.

Muzikant a herec Jordan Haj strávil kus života na Blízkém východě. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS promluvil o studiu střední školy v izraelském kibucu, kde byl izolován od reálného světa. Moderátorce Radce Červinkové popsal, jak tamější školy fungují. Vyprávěl, jak tam například místo normálního zvonění hraje hudba od Johna Lennona. Také pohovořil o tom, co ho přivedlo ke kariéře umělce.

Bylo mu necelých deset let, když opouštěl Česko a odjel do Izraele. „Hebrejsky jsem neuměl nic. První tři měsíce jsem měl individuální výuku a za další tři měsíce jsem už byl normálně hodnocený,“ vzpomínal Jordan Haj v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. „Hrozně se mi tam na začátku líbilo,“ přiznal.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední vlny alopecie byly horší, začal jsem brát antidepresiva, řekl Jordan Haj

Kibucy jsou vesnice, kde se žije způsobem života, kdy se všichni o všechno dělí. „Socialistické vesničky,“ vysvětlil Haj. „Nebyl jsem tam ale proto, že to jsou socialistické vesničky. Byl jsem tam kvůli tomu, že tím, jak jsou izolovaní od mainstreamové izraelské kultury, zároveň reprezentují něco mírotvorného,“ pokračoval Haj, jehož maminka je Češka a tatínek byl arabský Palestinec žijící v Izraeli.

Izolován od reality

Jordan Haj mnohokrát zaznamenal ve svém okolí tradiční česká jména. „Kibucy jsou často založené židy, kteří pocházejí z Česka, Polska a Slovenska. V kibucu žije vždy třeba maximálně tři sta lidí, a tudíž dětí pro každý školní rok není dost. Proto se vždy spojí několik kibuců a v jednom z nich se udělá škola,“ nastínil.

Podle jeho slov bylo skvělé mít možnost studovat právě tam. „Mají tam dobré školy, atmosféra je nenahraditelná. Místo zvonění hraje z reproduktorů třeba John Lennon. Není přesně dáno, kdy hodina začíná. Jsou to takové Bradavice,“ popisuje herec.

„Je to taková pohádka. Občas si říkám, že mě život nevychoval k tomu, normálně fungovat v chladném městském světě. Jsem takový Mauglí,“ řekl s úsměvem partner Emmy Smetany.

Kariéra umělce

Podle něj studium v kibucu rozhodně podpořilo to, co dnes dělá. Hodně mu pomohli rodiče. „Jsem syn dvou doktorů a nikdy mě nenutili studovat medicínu. Vždy mě nabádali k tomu, ať dělám umění,“ svěřil se muzikant.

„Nikdy jsem nebyl na nic příliš nadaný, krásně jsem maloval, ale geniální malíř jsem nebyl. Pak jsem začal hrát na kytaru a skládal jsem. Byl jsem hodně expresivní,“ zavzpomínal.

Dnes se ale uměním živí. Je vyhledávaným textařem, skladatelem, producentem a režisérem hudebních klipů. „Do jakéhokoliv uměleckého prostředí se vrhnu, dokážu se v něm zorientovat a něco vytvořit,“ řekl Haj.

Hudebník Jordan Haj v rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou zavzpomínal také na období, kdy začal brát antidepresiva, protože trpěl úzkostmi. Povyprávěl i o nemoci, kterou trpí. Od dvaceti má alopecii. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: