Ještě loni byla mužem, teď září v šatech. Režisérka Daniela Špinar popsala proměnu v ženu

Poté, co bývalá šéfka činohry Národního divadla Daniela Špinar učinila loni prohlášení, že je heterosexuální trans žena, začala si naplno užívat svého života. Na sociálních sítích se chlubí fotografiemi v krásných dámských róbách a v pořadu Show Jana Krause přiznala, že je teď konečně šťastná. Proměnu jí přejí také její fanoušci. „Držím palce, krásná Danielo,“ píší lidé.

Už je to přes rok, co divadelní režisérka Daniela Špinar učinila překvapivé doznání. „Nejsem gay, ale heterosexuální žena. Trvalo dlouho, než jsem k tomu došel a přiznal si to,“ napsala ve facebookovém příspěvku, který zveřejnil web Lidovky.cz, známá česká režisérka.

Špinar aktuálně podstupuje hormonální léčbu, která jí pomáhá s tranzicí ve společnosti. Na sociálních sítích se přitom často chlubí svými pokroky a většina lidí jí v tom podporuje. „Neskutečně krásný člověk,“ povzbuzovali ji fanoušci. „Záříte. Jste nádherná,“ psali lidé například pod fotografií, na které má Daniela na sobě večerní róbu.

O své proměně Špinar promluvila také v pořadu Show Jana Krause, kde mimo jiné přiznala, jak k takovému poznání o sobě došla. Těsně před tím se totiž velice angažovala v kauze šikany na DAMU.

Stačil krátký okamžik a všechno jí došlo

„Strašně agresivně a emocionálně jsem tehdy zareagovala na tuto iniciativu. Byly to dvě studentky, které na DAMU udělaly manifest, kde přečetly asi padesát anonymních příběhů, a já jsem se nějak emocionálně úplně propadla do pekla,“ přiznala Špinar.

„Vůbec jsem nevěděla, co se se mnou děje a proč to dělám, když jsem sedm let umělecká šéfka Národního divadla, přicházím o kariéru, všichni bílí privilegovaní muži byli naštvaní, a já jsem začala chodit na psychoterapii, kde jsem se během dvou měsíců dozvěděla, že jsem vlastně tu DAMU prožívala před dvaceti lety jako žena, ale ještě jsem tehdy nevěděla, že jsem žena,“ popsala svůj příběh Daniela.

Stačil prý krátký okamžik, kdy spatřila na ulici spokojený pár, a všechno jí došlo. „Byla jsem v šoku a říkala jsem si, že je to nesmysl, protože jsem žila dvacet let jako vyoutovaný gay,“ uvedla známá režisérka. „Poté jsem asi měsíc brečela. A pak už jsem byla jen strašně šťastná, protože jsem to potřebovala všechno vyventilovat,“ přiznala Špinar.

Měla potřebu okamžitě jednat, a tak začala svoji situaci řešit. „Můj mozek je nastavený žensky a moje tělo má mužské rysy plus testosteron. Je proto lepší změnit tělo, protože změnit hlavu úplně nejde,“ dodala na vysvětlenou.

Tagy:
Show Jana Krause režisér herečka transgender přiznání režisérka Daniel Špinar oděv Divadelní fakulta Akademie múzických umění Daniela Špinar